Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić PODIGNUTA OPTUŽNICA Bivšeg voditelja Hitne pomoći Makarska terete za nesavjesno liječenje i sprječavanje dokazivanja

PODIGNUTA OPTUŽNICA Bivšeg voditelja Hitne pomoći Makarska terete za nesavjesno liječenje i sprječavanje dokazivanja

Pacijent je umro na putu do splitske bolnice

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu za nesavjesno liječenje i dva kaznena djela sprječavanja dokazivanja protiv dr. Mate Kasala, bivšeg voditelja Hitne pomoći Makarska. 

Terete ga da 21. studenog 2020. nije postupio pravovremeno i po pravilima struke te da je pogrešno procijenio ozbiljnost stanja pacijenta koji je nastradao u prometnoj nesreći. 

Odlučio je kako neće biti u pratnji prilikom transporta ovako teško ozlijeđenog i vitalno ugroženog pacijenta čime je onemogućio njegovo aktivno liječenje tijekom transporta pa je zbog takvih evidentno nestručnih medicinskih postupaka i propusta u zbrinjavanju pacijenta došlo do smrtnog ishoda na putu do bolnice u Splitu. 

Državno odvjetništvo navodi da je Kasalo olako držao kako svojim postupcima neće izazvati pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta s posljedičnim smrtnim ishodom iako je prvim pregledom utvrdio da se pacijent nalazi u teškom stanju i da je potencijalno životno ugrožen. 

Kasala terete i da je, koristeći se šifrom medicinskog tehničara, svjesno upisao lažne podatke o vitalnim parametrima pacijenta i njegovom medicinskom zbrinjavanju kako bi neistinito prikazao da je pacijent bio zadovoljavajućih vitalnih znakova i da nije bio životno ugrožen. Naknadno je upisivao lažne podatke u dokumentacijski list, sve kako bi znatno otežao utvrđivanje svoje odgovornosti u kaznenom postupku, navodi DORH.

Vaša reakcija na temu