Podolnjak u Splitu: Građani bi na referendumu trebali odlučivati o promjenama Ustava

Podolnjak u Splitu: Građani bi na referendumu trebali odlučivati o promjenama Ustava

Saborski zastupnik Mosta i profesor ustavnog prava jedan je od onih koji smatra da su pitanja za koja raspisivanje referenduma traži Narod odlučuje u skladu s Ustavom

Robert Podolnjak, saborski zastupnik Mosta i profesor ustavnog prava, u Splitu je održao predavanje o tome je li Ustav RH trgovački ugovor HDZ-a i SDP-a ili vlasništvo građana. On smatra da velike stranke u Saboru kao što su HDZ i SDP ne mogu same odlučivati sa svojim zastupnicima o promjenama Ustava, a pogotovo ne o važnim promjenama o kojima se danas govori.

- U konačnici smatram da bi o svim promjenama Ustava trebali odlučivati građani na referendumu, pa i o potvrdi odluke koju bi eventualno dvotrećinska većina u Saboru donijela građani bi, kao u mnogim drugim državama, trebali odlučiti je to promjena koja njima odgovara ili ne. Dakako, tu su i posljedice koje bi mogli imati od dogovaranja velikih stranaka. Stvari o kojima se danas govori, poput ukidanja izravnog biranja predsjednika RH, da se ograniči pravo referenduma građanske inicijative, da se uvede dopisno glasovanje, da se mijenja broj saborskih zastupnika dijaspore, kao i brojnih drugih važnih stvari u Ustavu trebali bi odlučivati građani, a ne da one idu međusobnim pregovorima ispod stola daleko od transparente javne rasprave. Ustav RH, kao najvažniji politički i državni dokument, zaslužuje da se o promjenama vrlo promišljeno raspravlja i da konačnu odluku o tome donose građani - smatra Podolnjak. 

Osvrnuo se i na inicijativu koju predlaže SDP o ukidanju neposrednog izbora predsjednika RH. 

- To je jedna vrlo važna ustavna institucija, mi imamo neposredni izbor predsjednika od samih početaka, a koliko je meni poznato prema anketama građani se uvijek izjašnjavaju da žele zadržati neposredan izbor predsjednika i to je jedina osoba koju biraju svi hrvatski građani. Takva izuzetno važna odluka koja mijenja ustavnu koncepciju odnosa između temeljnih državnih institucija može se donijeti dogovorom političkih stranaka i dvotrećinskom većinom u Saboru, a da o tome moraju odlučivati građani uvjeren sam da oni takvu odluku ne bi prihvatili. Dakle, bez legitimiteta odluke građana donesene na referendumu se takva odluka ne bi smjela donijeti - kaže Podolnjak i navodi primjere u drugim državama poput Irske, Velike Britanije ili Italije u kojima se vrlo često održavaju ustavni referendumi jer zastupnici ne žele donositi odluke o važnim pitanjima, a pogotovo o pitanjima temeljnog ustrojstva države, važnim institucijama ili promjenama izbornog sustava, bez referenduma. 

- Takve odluke su u pravilu, posebno zadnjih godina, posljedica izjašnjavanja građana na referendumu. Takvih primjera zadnjih godina ima jako puno, posebno u EU, i to nam mora biti putokaz na koji ćemo se pozivati ako i budemo imali neku raspravu o mogućim ustavnim promjenama - rekao je Podolnjak i napomenuo kako Sabor ima mogućnost raspisati referendum, ali da to nikada, osim kada se izjašnjavalo o neovisnosti, to nisu učinili.

Inicijativa Narod odlučuje predala je potpise na osnovu kojih zahtijevaju raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava i zabrani manjinama da glasuju o proračunu RH i o povjerenju Vladi RH, a Podolnjak je jedan od onih koji smatra da su pitanja u skladu sa zakonom. 

- Mislim da će sada biti objavljena i obrazloženja uz referendumska pitanja. Svi oni koji smatraju da pitanja nisu u skladu s Ustavom morat će to utemeljiti odgovarajući na obrazloženja uz ta pitanja. Ona su vrlo detaljna, vjerujem i dosta kvalitetna i za prvo i za drugo pitanje i ona daju i odgovore svima onima koji su dosta paušalno govorili da su inicijative suprotne Ustavu, naročito ova druga koja govori o stanovitom ograničenju mandata zastupnika nacionalnih manjina. Vjerujem da ćemo paralelno s provjerom potpisa imati jednu kvalitetnu javnu raspravu i da ćemo argumentirati zašto smatramo da su u skladu s Ustavom i da ćemo imati dovoljno vremena sada o tome razgovarati tako da javnost bude sa svim upoznata prije eventualne odluke Ustavnog suda - zaključio je Podolnjak.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14