Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Podstrana još ne želi odati počast mladiću koji je ostavio sve i poginuo u obrani Dubrovnika

Podstrana još ne želi odati počast mladiću koji je ostavio sve i poginuo u obrani Dubrovnika

Vladimir Vuković život je izgubio na Srđu 12. studenog 1991.

Prije skoro 28 godina jedna se 16-godišnja djevojčica kroz okupiranu Hrvatsku uputila po svoga brata kako bi ga pokopala među najmilijima. Od tada praktički traje i borba da mu se oda počast i trajno sjećanje u Podstrani, mjestu u kojem je odrastao i iz kojeg je goloruk krenuo u obranu domovine.

Vladimir Vuković Vata je život s 24 godine ostavio na Srđu, 12. studenog 1991. godine. Živjeli su sami, majka je umrla dvije godine prije, braća i otac su u tim trenutcima bili u Njemačkoj.

- Bio mi je sve - kaže nam Monika Vuković Bolanča, i sada oživljavajući bolne uspomene dok vlast u Podstrani još ne ispunjava obećano, da se ulica i sportska dvorana zove imenom njenog brata.

Prolazile su godine i 90-ih, krenula je odmah inicijativa za odavanjem počasti čim je poginuo, no čekalo se da završi rat. Vrijeme je nastavilo juriti.

- Kada im trebaju politički poeni, puna su im usta moga brata. Organiziraju se turniri, ne prestaje se spominjati. Ali, jedini trajniji spomen je mural u njegovu čast i to ne zahvaljujući odgovornima, nego Torcidi - navodi nam.

Monika nije članica niti jedne političke opcije iako zna gdje je srce vuče. Bilo bi možda lakše da jest ostvariti vječni spomen na brata koji joj je dok su odrastali bio i majka i otac. Ali, ne želi na taj način doći do cilja. Inicijativa za spomenom je došla od suboraca. Prijedlog je formirao Božo Zadro u ime veterana 4.gardijske brigade pod čijim je okriljem bila 9.bojna HOS-a. Nakon svih ovih godina, izgleda kao da moli i traži 'uslugu', umjesto da se ispuni obećano. 

- Moj je brat bio domoljub u punom smislu te riječi. Zamislite tu ljubav prema domovini kada je ostavio sve i krenuo u obranu Dubrovnika. Ponosna sam na njegov život. Srce mi je veliko i kada znam da nama dom ne znači da ga iskoristimo. Nismo se materijalno okoristili, a boli me što su i oni koji odlučuju  tu gdje jesu zahvaljujući njemu i svima koji su stali u obranu i kao da to zaboravljaju. I sada ih treba moliti za zahvalu?! - govorila je u dahu.

A konkretno obećanje je dano prije 5 godina, Vijeće Podstrane je jednoglasno usvojilo da borac iz Podstrane dobije ulicu i da ime sportskog centra nosi ime Vladimir Vuković Vata.

Duga je povijest Monikine borbe i tuge, ona je sada bratova svijeća i neće stati dok ne zasja obećano, spomen na mladića koji je zadužio Podstranu i Hrvatsku.

Vaša reakcija na temu