Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Poduzetnički kafić: Industrija je budućnost Splita

Poduzetnički kafić: Industrija je budućnost Splita

Za bilo kakav ozbiljan rast mi trebamo stvarati realan proizvod, a ne biti samo servisna industrija

Ove srijede je u hotelu Atrium, održan četvrti po redu Poduzetnički kafić s temom 'Industrija – prošlost i/ili budućnost Splita?', a u kojem su sudjelovali predstavnici najvećih industrijskih tvrtki na širem području Splita - Trpimir Renić, predsjednik Uprave Cemex Hrvatska d.d., Teuta Duletić, direktorica prodaje i pomoćnica Uprave Brodosplit d.d., Ivan Parčina, predsjednik Uprave Tromont d.o.o. i Mirko Zeljko, direktor istraživanja i procesa  AD Plastik d.d., te preko sto zainteresiranih sudionika.

Trpimir Renić je naglasio kako cementna industrija podržava razvoj turizma, te smatra da se održivim poslovanjem industrija može razvijati rukom uz ruku s turizmom.

- Visokoškolovani stručnjaci tehničkih fakulteta poput strojara, inženjera, kemičara i sl., čine gospodarsku granu industrije i stvaraju dodatnu vrijednost koje se prenosi na ostatak zajednice. Bez ove dodatne vrijednosti lokalna i regionalna zajednica se neće razvijati onom brzinom koju svi želimo - kazao je predsjednik Uprave Cemexa.

Teuta Duletić je istaknula kako se trebamo profilirati u industriju koja stvara visoku dodanu vrijednost koja bi uključivala i sve popratne industrije .

- Mi imamo sreću da nam turizam može nositi bitan dio priče, ali za bilo kakav ozbiljan rast mi trebamo stvarati realan proizvod, a ne biti samo servisna industrija. Prema tome Europa, pa tako i Split trebaju proizvoditi sofisticirane brodove. Industrija je bitna za uključiv i održiv rast, kako Splita tako i države - kazala je Duletić.

Ivan Parčina je naglasio kako turizam ne može biti okosnica gospodarstva i razvoja, ni regije ni države, bez uspješne proizvodnje i izvoza koji će biti podrška  turizmu. 

- Kontra efekt se već stvara u obrazovanju u vidu smanjenja upisivanja tehničkih fakulteta, te odlaska diplomiranog kadra na rad u inozemstvo. Bitno je da vlast prepozna ove probleme i poradi na njima, te da postane svjesna da bi industriju trebalo držati kao kap vode na dlanu - kazao je Parčina.

Veliku važnost visokoobrazovanog kadra je naglasio i Mirko Zeljko, koji svoj rad i rezultate AD Plastika, temelje na kvaliteti i razvojnoj orijentiranosti u svim sferama poslovanja, koristeći pri tom suvremene alate i tehnike te primjenjujući specifična stručna znanja, vještine i iskustvo. 

- Da bi osigurali trajnu konkurentnu prednost kontinuirano pratimo novosti na tržištu tehnologije i opreme, te ih implementiramo u svom radu. Jedan od najsnažnijih izvora našeg uspjeha i naše konkurentske snage na tržištu su kvalitetni, obrazovani i motivirani zaposlenici - prokomentirao je direktor istraživanja i procesa  AD Plastika.

Jedan od zaključaka četvrtog Poduzetničkog kafića je da je industrija svakako budućnost Splita, koja će se temeljiti na visoko sofisticiranim uslugama s dodanom vrijednošću, poštujući sve zakonske propise i direktive o očuvanju okoliša s ciljem dekarbonizacije industrije, te potrebi suradnje sa znanstvenim sektorom i daljnjom edukacijom visokoobrazovanog kadra na Splitskom Sveučilištu koji će biti glavni pokretači i snaga splitske industrije.

Podsjetimo, Grad Split, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i UHY Savjetovanjem d.o.o. provodi EU projekt 'Malom kavom do velikog posla'. Ukupna vrijednost projekta iznosi 297.715,08 kuna i u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je stvaranje pozitivnog poduzetničkog okruženja, unapređenja poduzetničke kulture te umrežavanja postojećih i potencijalnih poduzetnika organiziranjem neformalnih druženja i razmjenom iskustava u Poduzetničkom kafiću Split.

Vaša reakcija na temu