Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pogledajte statistiku o sigurnosti u Splitu: Lani jedno ubojstvo, sedam poginulih na cestama...

Pogledajte statistiku o sigurnosti u Splitu: Lani jedno ubojstvo, sedam poginulih na cestama...

Prekršaja protiv javnog reda i mira lani je bilo 1130

Na tematskoj sjednici o stanju sigurnosti, zamjenik načelnika Marko Srdarević prikazuje grafove kojima, kaže, pokazuje koliko smo sigurni.

Krenuo je s brojem ubojstava od 1994. do 2018.

- Stječe se dojam da je loše, nažalost svako ubojstvo je tragedija, ali na 200.000 stanovnika lani smo imali jedno ubojstvo, prije dvije godine dva...Sva u posljednjih deset godina smo riješili - iznio je.

Naveo je i da razbojništva opadaju, pohvalio se i da teške krađe automobila, one sa štetom iznad 60.000 kuna nije bilo zadnjih šest godina, a u Europi je to jedan od pokazatelja sigurnosti.

Što se tiče zloupotreba droga u periodu od 2007.- 2018., zadnje četiri godine godišnje procesuiramo 90 slučajeva.

- Zapljena droge raste, ne zato što ima više droge nego zato što smo prepoznali taj problem posebice oko škola. Da nemamo takvu politiku, imali bismo manje zapljena, ali to ne znači da bi je bilo manje - podvukao je Srdarević.

Od statistike izdvojimo da je lani bilo sedam poginulih na cestama, a oko te brojke bi mogla biti i ova godina.

Prekršaja pak protiv javnog reda i mira lani je bilo 1130.

- Teško mi pada kada slušam površne ocjene da smo nesigurni, zato mi je drag graf koji pokazuje da je Splitsko - dalmatinska županija sigurna gledajući osnovne parametre i da je situacija povoljnija nego u drugim županijama. Za Split nismo radili jer je teško uspoređivati, ali je njegov udio velik. Naravno da je osjećaj sigurnosti subjektivan i da ne možemo uvjeriti građane, ali kvalitetnim pristupom može se dovesti da se osjećaju sigurnije - završio je.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara se zahvalio na izvješću.

- Izvješća svjedoče o dobroj suradnji lokalne zajednice i policije. Srpanj je bio zahtjevan za policiju, tada se Ultra održavala i dobro je prošla. Statistika govori da je naš grad siguran. U ovom izvješću načelnika kaže se o potrebi postavljanja video nadzora podignulo sigurnost na veću razinu. 23. srpnja mi smo povećali radnje po tom pitanju - završio je gradonačelnik indirektno opet prozivajući oporbu da bez razloga saziva tematske sjednice.

Vaša reakcija na temu