Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Policajci s dugim cijevima i pancirkama u splitskoj sudnici, Željko Melvan otkrio koja je ubojstva naručio Majstorović

Policajci s dugim cijevima i pancirkama u splitskoj sudnici, Željko Melvan otkrio koja je ubojstva naručio Majstorović

'Nikada ne bih dobio novac da sam to napravio, nego bih zagnjojio'

Uz izvanredne mjere osiguranja koje su uključivale policiju s dugim cijevima i pancirkama u splitskom Županijskom sudu i policajcima u civilu među publikom, nastavljeno je suđenje zločinačkoj organizaciji Deana Majstorovića koju između ostalog terete i za pripremanje likvidacije T. M. 

Osiguranje je bilo na najvišem nivou jer je iz zatvora sa služenja kazne doveden Željko Melvan, pravomoćno osuđen na 19 godina zatvora za ubojstvo Vedrana Marendića. Sam se javio sa željom da kaže koja mu je ubojstva naručio Majstorović dok je bio u bijegu nakon Marendićeve smrti. 

Susret se dogodio u Njemačkoj, a Majstorović je, tvrdi Melvan, ponudio 250 tisuća eura za pljačku jedne obitelji, 50 tisuća eura za likvidaciju T. M. te još 70 tisuća eura za likvidaciju Josipa Čubelića zvanog Čuba i Marka Bekavca, dvije dobro poznate osobe sa splitske krim scene. O motivima za njihov odstrel nije mu ništa poznato. 

Tužiteljicu Nataliju Petković zanimalo je odakle Majstoroviću toliki novac. 

'Znam da je dizao neke kredite i radio prevare, vozio je autobuse ljudi u Njemačku', kazao je Melvan. 

Uvjeren je da bi loše završio da je izvršio naručeno. 

'Da sam to napravio, nikada ja ne bih vidio taj novac, nego bih zagnjojio', kazao je Melvan. Tvrdi da mu nitko nije nudio novac za današnji iskaz. 

'Ja sam sebe prekrižio, prisiljen sam na ovo da se zaštitite moja djeca i žena. Moju djecu u školi preko odmora čuva ravnatelj', kazao je Melvan. 

Sam početak rasprave nije počeo najsretnije. 

Melvan je tražio odvjetnika jer će, kako je pojasnio, i sebe inkriminirati iskazom, no sudac Dinko Mešin kazao mu je da ne može imati zastupnika jer je svjedok. 

Potom je Melvan zatražio da se isključi javnost, no ni to mu nije prošlo. 

'Ne možete postavljati uvjete', kazao mu je Mešin. 

Melvan je tražio da mu skinu lisice, i to bez uspjeha, a onda se pobunio da se sudac dere na njega. 

Konačno je počeo sa iznošenjem iskaza, no poprilično široko. Vratio se u vrijeme kada je bio u bolnici, a onda je i detaljno ispričao što se događalo s Marendićem prije i tijekom fatalnog susreta u parku u centru grada. Uvjeren je da ga Marendić nikada ne bi teretio. 

Melvan je pojasnio kako ga s Majstorovićem veže kumstvo i kako se znaju skoro 20 godina. Dok je bio u bolnici poslao mu je 2 kilograma speeda i kilogram MDMA koje je on proslijedio prijatelju koji je u međuvremenu preminuo. Dogovorili su se da nastavi raditi s heroinom, kazao je Melvan, koji se nakon bijega iz Splita neko vrijeme skrasio u Njemačkoj, a potom i u Španjolskoj. 

Ispitivanje Melvana kao svjedoka predložila je tužiteljica Natalija Petković nakon što se javio da ima saznanja o planiranju likvidacija u režiji Deana Majstorovića. USKOK u optužnici spominje izvjesnog Killera kao osobu koja je trebala izvršiti likvidaciju T. M., no identitet nije bio poznat. 

Odvjetnik Marijo Vuković, branitelj Deana Majstorovića, prigovorio je iskazu i smatra da postoje ozbiljne nedosljednosti u vremenskom slijedu događaja. Naime, Melvan navodi da su o ubojstvima pričali u kolovozu, a prvi zapis u snimljenim razgovorima u kojima se spominje Killer registriran je mjesec dana kasnije.

Vaša reakcija na temu