Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Flickr.com POLICAJCIMA IZ IMOTSKOG ZATVOR 'Ako ćeš dat šta za počastit može, a ako ne sretan put'

POLICAJCIMA IZ IMOTSKOG ZATVOR 'Ako ćeš dat šta za počastit može, a ako ne sretan put'

Prikrivenim istražiteljima nisu naplatili prekršaje, već su tražili da im se ostavi što za piće

Dvojica policajca koji su 2011. radili u policijskoj postaji Imotski osuđeni su u Splitu nepravomoćno na zatvorske kazne od godinu i pol, odnosno, godinu i tri mjeseca, i to po USKOK-ovoj optužnici za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te primanja mita. 

Tijekom kontrole prometa u Kamenmostu u razmaku od sat i pol imali su dva susreta s prikrivenim istražiteljima. Nisu naplatili kaznu od 800 kuna za prekršaje nekorištenja pojasa i dnevnih svjetala, nego su tražili da im se što ostavi za piće. 'Ako ćeš dat šta za počastit može, ako ne sretan put', rekao je prvooptuženi prikrivenom istražitelju, navodi se u presudi. 

Budući da i dalje radi u policiji, drugooptuženom je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od pet godina. 

Optuženi su inače negirali da su počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Prvooptuženi tvrdi da nije tražio da mu se plati za piće, nego da je govorio kako je ožednio. Drugooptuženi, pak, ništa nije vidio, ni čuo. Njega ni ne terete da je komunicirao s prikrivenim istražiteljima.

Do konkretnog primanja mita nije došlo jer su se prikriveni istražitelji odvezli bez da su policajcima ostavili i kune. 

'Kazna zatvora je primjerena'

Sutkinja Ivana Bilušić je zaključila da su djela počinjena s najvišim stupnjem krivnje s izravnom namjerom. 

'Ne samo da se ugrozila službena dužnost, nego se ovakvim ponašanjem rađa dodatna sumnja i neraspoloženje javnosti u odnosu na rad policije, koji je već poljuljan, i time izazivaju izrazito negativne posljedice', stoji u presudi.

Vijeće troje sudaca Općinskog suda u Splitu odlučilo se za bezuvjetne kazne zatvora za okrivljenike. 

'U konkretnoj situaciji nužno je reagirati kaznom koja će optuženike, a i sve ostale, upozoriti da je činjenje kaznenih djela pogibeljno, a da je kažnjavanje njihovih počinitelja pravedno. Kazna mora biti takva da utječe na optuženika, a i na sve ostale da ne čine kaznena djela. Nepodmitljivost je neizostavni element službene dužnosti, a borba protiv korupcije ima iznimnu važnost u modernim demokratskim društvima. Ugled policije optuženici su ozbiljno narušili pa je stoga kazna zatvora primjerena navedenim okolnostima i ličnosti optuženika', stoji u obrazloženju presude. 

Vaša reakcija na temu