Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POLICIJA NA ŽNJANU Grad želi deložirati Ronilački klub veterana 4. brigade, na pregovorima i dogradonačelnik Ivošević

POLICIJA NA ŽNJANU Grad želi deložirati Ronilački klub veterana 4. brigade, na pregovorima i dogradonačelnik Ivošević

Objekt se treba srušiti zbog radova

Na splitskom Žnjanu oko 16 sati postupala je policija.

Razlog je spor između Grada i Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade. Ukratko, Grad ih nastoji deložirati iz prostora na Žnjanu, a članovi kluba ga čuvaju i ne napuštaju dok im se ne pronađe zamjensko rješenje. 

Veterani prostor koriste odlukom bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, ali je sada objekt potrebno rušiti kako bi se nastavilo s radovima na uređenju plaže Žnjan.

Dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević je izašao na teren i kratko nas uputio kako Ronilački klub ne posjeduje važeći ugovor za korištenje prostorija s koncesionarom, tvrtkom Žnjan. 

Dok su trajali razgovori Ivoševića i policije, u sporni klupski prostor primio nas je Ćiro Ugrin, predsjednik Ronilačkog kluba koji je odmah rekao da od početka znaju da se prostor treba rušiti, ali već neko vrijeme pokušavaju pronaći adekvatan zamjenski prostor za brojnu i vrijednu opremu. 

Kaže da im je predloženo nekoliko prostora od čega su brojni bili neadekvatni zbog kompresora za punjenje boca zraka koji stvara veliku buku. 

- Na kraju je predložen prostor ispod kotarskih prostorija na Plokitama od 330 kvadrata. No u prostor se treba uložiti barem 30-40 tisuća eura, a trebali bi ga plaćati 330 eura mjesečno. No, rečeno nam je da ćemo ga dobiti na godinu dana pa poslije ide na natječaj. Zašto bi toliko ulagali kad na idućem natječaju ne bi opet dobili prostor? - poručio je Ugrin.

Gradu su prije nekih mjesec dana predložili da taj prostor koriste pet godina 'besplatno' kako bi vratili potrebna ulaganja, a onda da ga idućih pet godina plaćaju po 330 eura mjesečno. 

- Nitko nije odgovorio na taj prijedlog. Samo su nam prijatelji i poznanici javili da nas rano jutros Grad planira deložirati. Jutros smo tu od 4.30 sati i čuvamo svoju vrijednu opremu s kojom nemamo gdje jer nije dogovorena alternativa - između ostalog nam je rekao Ugrin.

Ispričao je da su od samih početaka pratili planiranje uređenja Žnjana te je arhitektonski ured Kuzmanić, kaže, za njih predvidio prostor u novim objektima na Žnjanu. Trebali su biti u ovim prostorima do zadnje faze projekta, ali su se faze izmijenile i moraju već sada iseliti, ali tvrde da nemaju gdje. 

Od 2019. godine besplatno koriste taj prostor, ali u zamjenu za brojne ronilačke akcije i čišćenje podmorja Žnjana.

- Imamo ugovor sa Splitskom obalom koji je važeći jer ga nisu opozvali - naglasio je Ugrin. 

Međutim, Bojan Ivošević nam je ranije rekao kako je koncesionar tvrtka Žnjan s kojom Ronilački klub nema ugovor. Bez obzira i na ugovor, napominje da se objekt treba rušiti kako bi se nastavio projekt uređenja Žnjana. 

U ovim trenucima traju pregovori Ivoševića i Ugrina kako bi se iznašlo mirno rješenje situacije.

Na terenu su i dva policajca koji su prisutni kako ne bi došlo do sukoba, ali za sada pregovori protječu relativno mirno uz pokoji povišen ton tijekom rasprave.

Vaša reakcija na temu