Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash / MUP POLICIJA U ŠKOLI U STROŽANCU 'Učenik željeznom šipkom prijetio razredu.' Danas bojkotirali nastavu

POLICIJA U ŠKOLI U STROŽANCU 'Učenik željeznom šipkom prijetio razredu.' Danas bojkotirali nastavu

Roditelji žestoko prozivaju ravnateljicu i stručne službe za sustavno ignoriranje nasilja, ona tvrdi suprotno

Danas se 27 od 28 učenika jednog od razreda Osnovne škole Strožanac nije pojavilo na nastavi, a isto planiraju i naredna dva dana! Razlozi su tome - ukazali su nam revoltirani roditelji - strah, mučnine, glavobolje, nesanica kod njihove djece zbog svakodnevnog suočavanja s problematičnim ponašanjem jednog od njih. Ujedno su oštro prozvali ravnateljicu Žanu Prižmić kao i stručne službe za izostanak promptne reakcije.

Djelatnica škole, čiji su podaci poznati redakciji Dalmatinskog portala, istaknula je kako su problemi u ponašanju dječaka prisutni duže vrijeme. Iz tog je razloga 20. ožujka 2023. prebačen u drugi razredni odjel. Pored kontinuiranog ometanja nastave, dječak je, tvrdi, sklon nasilnim ispadima. Eskaliralo je na satu njemačkog jezika u četvrtak u poslijepodnevnim satima.

'Učenik zaprijetio da će biti novi ubojica iz Beograda'

'Učenik je stigao sa željeznom šipkom u učionicu i zaprijetio da će biti novi ubojica iz Beograda. Razrednica je za incident saznala tek u petak, i to od majke djeteta koje je svemu svjedočilo. Nazvala je u tom trenutku policiju. Intervenirali su policijski službenici u civilu, oduzeli mu šipku i predali je školi do dolaska roditelja', pojasnila nam je te navela kako je podnesena i kaznena prijava DORH-u. 

Neslužbeno smo doznali i da je ravnateljica uručila razrednici opomenu pred otkaz zbog pozivanja policije. U obrazloženju stoji kako nije poštivala protokol o postupanju. Smjernicama za postupanje školskih ustanova u slučajevima ugroze s neželjenim posljedicama, koje je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poslao baš prošlog tjedna, naloženo je pak sasvim suprotno - potrebno je, naime, odmah djelovati. Naši su se izvori zapitali treba li dobiti otkaz onaj tko je prevenirao nasilje ili pak ravnateljica.

Izvori iz škole također su nam rekli kako je ravnateljica temelj za opomenu pronašla u tvrdnjama asistentice u nastavi koja je drugačije doživjela slučaj. No upozorili su kako ona zapravo i nema kvalifikacije za rad s djetetom s problematičnim ponašanjem s obzirom na to da je - pripravnica. Inače, kako su nam kazali, zaposlena je upravo na zahtjev roditelja, i to zato što bi se zbog dotičnog dječaka, od 45 minuta školskog sata, nastavi uspjelo posvetiti svega 10-ak. Do nas je stigla informacija i kako je u petak ruksakom u kojoj je bila šipka asistenticu navodno i udario.

'Škola radi velik propust prikrivanjem vršnjačkog nasilja. Djeca trpe strašne stvari

Dio roditelja poručio je kako je njihova želja tek da im djeca budu sigurna u školi te da nesmetano prate nastavu. Naglasili su, dakle, da ne krive dotičnog dječaka, već samo inzistiraju na potrebnim mjerama.

'Situacija u kojoj dijete maše metalnom šipkom u razredu i prijeti nasiljem alarmantna je i ne želimo čekati sljedeći prekršaj koji bi se mogao pokazati fatalnim. Ako možda i ne misli ozbiljno, postoji mogućnost da nekog slučajno ozlijedi ili samog sebe', naznačili su.

Majka jednog od učenika, čiji su podaci također poznati redakciji Dalmatinskog portala, potvrdila je sve navedeno te napomenula kako ga iz tih razloga vodi i k psihologu. Priznala je da emotivno sagledava cjelokupnu situaciju, ali i podcrtala kako je ona itekako opasna te kako se dio roditelja i nastavnika bori protiv vjetrenjača. 

'Škola radi velik propust prikrivanjem vršnjačkog nasilja. Djeca trpe strašne stvari. Je li itko dobio psihološku pomoć? Ponajprije, kakvo je uopće rješenje bilo prebaciti dječaka u drugi razred? Iščupan je iz svoje sredine, odvojen od prijatelja. Samo se šalje stručnim službama, no što one rade? Ako se u ovoj školi ne mogu kvalitetno nositi s problemom, što ga ne pošalju u onu koja može', iznijela je naša sugovornica. 

Vijeće roditelja, kako smo doznali, sazvalo je prosvjetnu inspekciju. Njegova je članica istaknula kako je rasplet sasvim nelogičan.

'Upućena su tri različita dopisa o istom djelu. Navedeno je da su dječaku obrisane sve mjere jer su izrečene nezakonitim putem. Izglasalo ih je 30-ak profesora u vijeću oformljenom za takve odluke  - kako su onda nezakonite', zapitala se. 

Ravnateljica: 'Škola je poduzela sve zakonom propisane radnje'

Kako bismo dodatno rasvijetlili okolnosti ove mučne situacije, pokušali smo stupiti u kontakt s prozvanom ravnateljicom Žanom Prižmić. Tražili smo, među ostalim, da nam pojasni što se zbilo kad je intervenirala policija kao i da nam odgovori je li točno da je razrednica dobila opomenu i iz kojih razloga, zašto je dječak prethodno prebačen u drugi razred, je li bila upoznata s problemima u njegovu ponašanju te što je poduzeto po tom pitanju...

'Škola je upoznata sa svim događanjima i poduzela je sve zakonom propisane radnje u vezi istih. Sve nadležne službe upoznate su i uključene u međusobnu suradnju i rješavanje kako drugih tako i ove situacije.

Škola provodi Školski preventivni program u svim razredima  u svrhu prevencije vršnjačkog nasilja. Smatramo postupak roditelja neutemeljenim jer je naša škola sigurno okruženje za sve učenike. Nakon nemilog događaja iz susjedne države, a prije uputa Ministarstva znanosti i obrazovanja, stručna služba škole objavila je upute za roditelje i učitelje na mrežnoj stranici škole. U našoj školi ne toleriraju se nikakvi nasilni oblici ponašanja te na svako saznanje o mogućem nasilju reagiramo u skladu s protokolima, pravilnicima i zakonima', stoji u odgovoru ravnateljice. 

Vaša reakcija na temu