Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POLICIJA UPOZORAVA Vozači, povećajte oprez! Počinje školska godina, na cestama će biti više djece

POLICIJA UPOZORAVA Vozači, povećajte oprez! Počinje školska godina, na cestama će biti više djece

'Poštujte naše znakove' je akcija koja se organizira svake godine

S početkom nove školske godine Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi akciju 'Poštujte naše znakove' koja ima za cilj povećanje razine sigurnosti djece, ali i svih ostalih sudionika u prometu. Posebnu pozornost potrebno je usmjeriti na učenike prvih razreda osnovnih škola, od kojih većina po prvi put samostalno sudjeluje u prometu. 

- U sklopu provođenja ove akcije, u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima škola, bit će organizirane edukacije učenika prvih razreda, s ciljem njihovog upoznavanja s osnovnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu (način prelaska preko kolnika, korištenje pješačkog prijelaza, vožnja u automobilu, vožnja biciklom, kretanje nogostupom i sl.) - najavljuju iz policije. 

Tijekom rujna policajci će radnim danima, posebno u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano nadzirati prometnice, ulice i raskrižja u zonama škola, te će posebno nadzirati obveze vozača prema pješacima, brzinu kretanja vozila, prijevoz djece, te zaustavljanje i parkiranje vozila. Poduzima će sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, posebno prekršaje nepoštivanja prednosti prolaza pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu kao i ostale prekršaje u zonama škola.

- S obzirom na početak nove školske godine i činjenicu da će od ponedjeljka veći broj djece, najčešće u svojstvu pješaka,  sudjelovati u  prometu, ukazujemo na potrebu povećanog opreza svih sudionika u prometu posebno u zoni škola. Pozivamo sve vozače na poštivanje prometnih propisa i opreznu vožnju, naročito u područjima oko škola i vrtića. Pozivamo roditelje djece koja ove godine kreću u prvi razred da prije početka škole odaberu najsigurniji put do škole i uvježbaju s djetetom sigurno kretanje po njemu,  da im ukažu na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu, pokažu djetetu sigurno prelaženje kolnika preko pješačkog prijelaza, te  da  vlastitim primjerom pokažu djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu - savjetuju iz policije. 

Pozivaju roditelje koji dovoze djecu u školu, da to čine na propisan način, da djecu obvezno voze na stražnjim sjedalima i pri tom koriste sigurnosne pojaseve, da vozila parkiraju tako da ne ugrožavaju drugu djecu i da prilikom prijelaza ceste koriste obilježene pješačke prijelaze. 

Vaša reakcija na temu