Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POLITIČKA DRAMA U SELCIMA NA OTOKU BRAČU Kaznena prijava protiv načelnika

POLITIČKA DRAMA U SELCIMA NA OTOKU BRAČU Kaznena prijava protiv načelnika

Marijančević odbacuje sve navode i ističe kako je sve transparentno

Načelnik Općine Selca Ivan Marijančević  kazneno je prijavljen DORH-u. Prijavu je podignuo nezavisni vijećnik Jure Trutanić, uz podršku trojice kolega, Stjepka Tomaša i Karmena Jakšića i zbog, 'dovođenja u zabludu podmetanjem preinačene isprave kao prave'.

Kako su nam rekli u Selcima, inzistirali su na transparentnosti financija i tražili od načelnika uvid u opsežnu financijsku dokumentaciju, napose bankovne izvode.

-  Kad su Trutanićevi vijećnici dirnuli u tijekove proračunskog novca, u Općini Selca na istoku Brača eskalirala je drama u lokalnoj upravi, prožeta radikalnim obratima i tajnim paktovima lokalnih kvazi-moćnika - opisuju.

Načelnik Marijančević mjesecima se, navode, nastojao otarasiti neugodnog trojca dovodeći ih u zabludu o stanju općinskih računa. 

- Vrhunac se dogodio 19. srpnja kada je e-mailom dostavio trojici vijećnika preinačene izvode prometa po računu kako bi prikrio za njega neugodne podatke iz kojih je bilo vidljivo da je nenamjenski potrošio preko milijun kuna namjenskih sredstava za kapitalnu investiciju izgradnje vatrogasnog doma u Selcima - tvrde.

Izdvajaju i nenamjensko trošenje  vlastitih sredstava za izgradnju Vatrogasnog doma. Trutanićeva lista je na Facebooku objavila i da  je bivši načelnikov zamjenik godinama 'dobivao sumnjive donacije preko lokalnog vaterpolskog kluba Lahor'.

- Zadnja je naložena upravo na dan sjednice u kojoj je Marijančevićev novi-stari žetončić Ordić odigrao ključnu ulogu u opstrukciji vijećnika u iznošenju kompromitirajućih podataka - kaže Trutanić.

Nastavlja da se, nakon što se klupko počelo odmotavati, a vijećnici analizom bankovnih izvoda javno izbacivati sve neugodnije podatke i kosture iz ormara, dogodio veliki salto mortale.

- Načelnik Marijančević, kojemu je Općinu u amanet ostavio bivši HDZ-ov načelnik, sadašnji ravnatelj OŠ Selca Ivica Škrpaca, suočen s posljedicama vlastitih krimena najavio je podnošenje ostavke, od čega je odustao nakon što je po mišljenje otišao pod skute političkih mentora, glavešina bračkoga HDZ-a. Nakon odrađenog brifinga selački su HDZ-ovci aktivno sudjelovali u opstrukciji nas troje na sjednici Vijeća na kojoj su ovi prezentirali otkrića o sramotnom poslovanju načelnika Marijančevića. Selački HDZ vođen od strane fantomskog općinskog odbora HDZ-a, odigrao je ključnu ulogu u spašavanju kompromitiranog načelnika Marijančevića - kaže nam Trutanić.

Tvrdi i da je i političko rivalstvo i žestoka retorika između selačkih HDZ-ovaca pred istragom o tragovima javnoga novca iznenada je nestala kao rukom odnesena, a HDZ-ovci su postali stupovi Marijančevićeve načete vladavine prevarivši besramno svoje biračko tijelo.

- Uvertira u prevratnički scenarij bilo je uhljebljivanje poraženog HDZ-ova kandidata Petra Bezmalinovića na mjesto pročelnika Općine Selca nakon njegova poraza na izborima. Marijančević je tako zbrinuo dojučerašnjeg političkog protivnika, obezglavio ionako frakcionirani selački HDZ, a njegove vijećnike privezao uz sebe na platformi očuvanja klijentelističko-interesnog modela upravljanja - nastavlja.

Trojac želi i da javnost zna kako su na zadnjoj sjednici Vijeća na kojoj je ostavku na mjesto predsjednika  na zahtjev novoformirane većine podnio vijećnik Karmen Jakšić s Trutanićeve liste, HDZ-ovi vijećnici zajedno s ostalom četvoricom  glasali protiv uvrštavanja u dnevni red prijedloga da se javno objavi zapisnik s prethodne izvanredne zatvorene sjednice.

-  Glasali su i protiv prijedloga uvrštavanja u red izbora upražnjenog mjesta prvog potpredsjednika Vijeća koje je ostalo upražnjeno nakon što je njihov poraženi kandidat za načelnika postao općinski pročelnik. Na taj se način u Selcima iskristalizirala trgovačka koalicija na čelu s HDZ-om. I to sa svrhom prikrivanja nesavjesnog i nezakonitog poslovanja načelnika Marijančevića kojega, kako se čini, HDZ-ovski refleks nikada nije ni napustio - podvlači.

Marijančević odbacuje sve navode i ističe kako je sve transparentno.

- Objavljeno je pravo stanje. Protiv mene je iznesen čitav niz objeda, psihički me maltretiraju. Ne znam je li i sve ovo skupa vrijedno onoga što prolazim - kaže.

Što se tiče obrata u Vijeću pa je HDZ sada u većini koja podržava načelnika, Marijančević kaže da on s tim nema veze.

- Vijećnici su se pobunili da se zaustavi kriza vlasti. S obzirom na to kako su Trutanićevi vijećnici krenuli agresivno od početka, bilo je za očekivati takav scenarij. Ja sam tu nebitan, vijećnici su htjeli red, da se nastave projekti, a ne blokadu Selca i zato su izglasali smjenu dosadašnjeg predsjednika Vijeća.

Na primjedbu o zapošljavanju protukandidata, načelnik je odgovorio da je zaposlen putem natječaja.

- U povjerenstvu koje je odlučivalo su sjedili i Trutanićevi ljudi. Javilo se troje ljudi na natječaj, a jedan je potom odustao. Od dva kandidata, Bezmalinović je bio bolji - ustvrdio je.

Trutanićeva lista, dodajmo, osvojila je najviše mandata na izborima, tri. HDZ dva vijećnika koliko i lista novog starog načelnika Ivana Marijančevića, po jednog vijećnika nezavisna lista bivšeg Marijančevića zamjenika Pavla Ordića, a jedan je osvojila i povaljska lista Tončija Zlatara.

Vaša reakcija na temu