Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Facebook POLITIČKA PLATFORMA MOŽEMO!: Možemo imati kvalitetnu stambenu politiku

POLITIČKA PLATFORMA MOŽEMO!: Možemo imati kvalitetnu stambenu politiku

'Kopiranje je najiskreniji oblik laskanja, pa se zahvaljujemo brojnim lokalnim listama, strankama i kandidatima za komplimente koje nam svojim kopiranjem programa upućuju'

Možemo imati kvalitetnu stembenu politiku. Poručuju to iz Političke platrofme Možemo Split.

- Kopiranje je najiskreniji oblik laskanja, pa se zahvaljujemo brojnim lokalnim listama, strankama i kandidatima za komplimente koje nam svojim kopiranjem programa Možemo! upućuju ovih dana. Naš program stambene politike nastao je prije Izbora za Europski parlament 2019. i dostupan je na linku https://www.mozemo.hr/izborni.../drustvena-jednakost/..., poručuju iz Možemo.

Nadalje otkrivaju samo par najvažnijih dijelova tog stambenog programa, 'za koje se se u ovom trenutku hvataju i citiraju ga kao svoje gotovo sve stranke i kandidati, pa i one koje su imale mandate i mandate prilike da ih ostvare'. 

- A zašto nisu? Trebalo bi pitati kreditne odjele banaka, odabrane građevinske poduzetnike i druge koji su varijantom POS gradnje i skupih kredita iz ranijih godina, a sada subvencijama, uspijevali cijene nekretnina za kupnju (a posljedično i za najam) držati nerealno visokima, a mladima i svim osobama slabijeg imovnog stanja zapravo onemogućiti stvaranje stambene sigurnosti. Ali, ako smo ih snagom svojih argumenata uspjeli natjerati da bar uoče i tu mogućnost, bit će nam drago ako i ostvare ono što sad 'ekskluzivno' obećaju. Ili, riječima naše Tamare Visković: 'Ovo pokazuje kako izgleda na mjestu političkog utjecaja imati prave ljude. Da Možemo! nije drvilo o tome, da ljudi nisu glasali za Možemo! danas nikome ne bi palo na pamet predlagati tako nešto. Budemo li nastavili drvit, možda će sutra netko i gradit', poručuju

Prioritet stambene politike, umjesto subvencioniranja bankovnih kredita za kupnju stanova, treba biti razvoj fonda javnih stanova za najam, naglašavaju. 

-Takvih je stanova sada u Hrvatskoj samo 2%, dok je europski prosjek 15%. Prednosti javnih stanova za najam sastoje se u tome da se oni ne mogu preprodavati, ostaju u trajnom javnom vlasništvu i dostupni su širem krugu građanki, uključujući i mlade. Osim što se na taj način otvara životno važna mogućnost povoljnijeg najma, dostupnog puno širem krugu ljudi, javni stanovi za dugoročni najam mladima također stvaraju veću sigurnost i indirektno utječu na čitav niz životnih odluka. Ponuda jeftinijeg javnog najma stabilizirala bi ukupno kretanje cijena nekretnina, upozoravaju.

S obzirom na navedeno, zalažu se za:

• pokretanje programa gradnje javnih stanova za najam;

• adekvatno reguliranje odnosa najmoprimca i najmodavca na tržištu;

• zaštitu prava stanara u najmu;

• kontrolu tržišta kroz pružanje alternative zaduživanju;

• prestanak prebacivanja javnih sredstava u privatne banke subvencijom pojedinačnih kredita;

• uspostavu strukture upravljanja javnim stambenim fondom u kojoj su zastupljeni korisnici, javna uprava i ostali akteri;

• adekvatnu regulaciju platformi koje se bave kratkoročnim najmom u turističke svrhe.

MOŽEMO! IMATI KVALITETNU STAMBENU POLITIKU Kopiranje je najiskreniji oblik laskanja, pa se zahvaljujemo brojnim...

Objavljuje Možemo Split - Politička platformaUtorak, 2. ožujka 2021.
Vaša reakcija na temu