Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POLITIČKI ODGOVOR: Puljak se javno uključio u smjenu Šute

POLITIČKI ODGOVOR: Puljak se javno uključio u smjenu Šute

Odgovorio je Plenkoviću i prozvao direktora Vodovoda i kanalizacije

Na poruke premijera Andreja Plenkovića koje je uputio s jučerašnje proslave obljetnice osnutka splitskog HDZ-a, osvrnuo se splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Njegov odgovor prenosimo u cijelosti.

'Što nam je jučer premijer Plenković poručio iz Splita? Evo detalja koji nisu poznati javnosti, a vrlo su zabrinjavajući za sve nas. 

Još sam pod dojmom jučerašnjih izjava predsjednika Vlade jer se iz nekih detalja može iščitati kakav je odnos HDZ-a prema Splitu i Hrvatskoj. Iako dobro znamo da HDZ-ovce zanima jedino vlastiti interes, svejedno se svaki put iznova iznenadim kad vidim dokle su spremni ići da bi zadržali pod svojom kontrolom novac svih građana.

Splićankama i Splićanima dobro je poznato da smo nezadovoljni radom direktora Vodovoda i kanalizacije Tomislava Šute, koji je imenovan za vrijeme gradonačelnika Krstulovića-Opare. Projekti stoje ili se jedva kreću, a on zapošljava prijatelje iz stranke bez javnih natječaja. Ništa posebno i već viđeno uvijek kada HDZ upravlja javnom imovinom. 

Grad Split je većinski vlasnik Vodovoda i kanalizacije, no zamršeni pravni odnosi u toj tvrtki onemogućuju da Grad Split samostalno odluči o imenovanju direktora. Trebamo suglasnost načelnika općina iz okolice Splita, a potrebnu dvostruku većinu ne možemo imati bez načelnika iz HDZ-a.

Budući da je Split većinski vlasnik i građani našeg grada u najvećoj mjeri financiraju ViK, pronašli smo pravno utemeljen način da Tomislav Šuta ode s mjesta direktora ove tvrtke. I sad dolazimo do najzanimljivijeg dijela priče.

Grad Split u četvrtak, 12. siječnja 2023. godine, oko 14 sati šalje mail direktoru ViK-a i svim ostalim dionicima o namjeri sazivanja skupštine društva na kojoj bi, kao većinski vlasnik, smijenili direktora za kojeg smatramo da ne radi dobro i kojem je jedina referenca na temelju koje je dobio to mjesto članska iskaznica HDZ-a.

Dan kasnije, 13. siječnja 2023., u popodnevnim satima, premijer Plenković dolazi u Split i novinarima na upit hoće li se odazvati na kavu na koju sam ga pozvao daje sljedeću izjavu: 'Danas je obljetnica HDZ-a i moj dolazak je isključivo vezan za to. Danas nije taj dan, a vidim da mu je prioritet kako da smijeni predsjednika HDZ-a Tomislava Šutu. Te neke modele, ministarstvo je analiziralo i ocijenilo protuzakonitim - kazao je Plenković'. 

'Te modele' koje premijer Plenković navodi, Grad Split komunicirao je direktoru ViK-a Tomislavu Šuti nešto više od 24 sata prije izjave predsjednika Vlade. Ni poskupljenja, ni obnova Banije i Zagreba ni teško stanje u zdravstvu i školstvu, ni drugi od brojnih problema koje imamo nisu u ta 24 sata bili prioritet Andreju Plenkoviću. 

U 24 sata neko ministarstvo je 'analiziralo' proceduru na temelju koje Grad Split želi smijeniti HDZ-ovog direktora Vodovoda i kanalizacije i zaključilo da je ta procedura - nezakonita i to je, kao vijest prvog prioriteta, prineseno njegovoj pozornosti jer premijer odlazi u Split i to je najvažnije što ima poručiti svim građankama i građanima?

Da će napraviti sve, pa i koristiti ministarstva koja bi trebala biti neutralna u političkoj utakmici, kako bi sačuvao jednu direktorsku fotelju osobe za koju želi da jednoga dana bude gradonačelnik Splita.

Ukratko, ovo je jedna sličica koja zorno pokazuje zašto je u Hrvatskoj ovako kako nam je i dokle će tako biti. Ili Hrvatska ili HDZ.

PS: Kada smo već kod ministarstava u Vladi Andreja Plenkovića, mogao bi jednom napisati tekst o tome kako tamo stvari funkcioniraju. Recimo, mi započnemo projekt, kontaktiramo ministarstvo da vidimo postoji li mogućnost sufinanciranja, onda netko iz ministarstva javi lokalnim HDZ-ovcima naše namjere, pa oni to predlože kao svoj projekt. Vidjet ću za takav tekst, ako uhvatim vremena da se bavim HDZ-ovcima...', stoji u Puljkovoj Facebook objavi.


Vaša reakcija na temu