Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Photo by Alexander Sinn on Unsplash Pomorac koji je spašavao brodolomce: 'Pronađena je i druga, ali prazna splav'

Pomorac koji je spašavao brodolomce: 'Pronađena je i druga, ali prazna splav'

Jedan od njih mi je ispričao da ih je u splav ušlo sedam, trojica su bila na brodu, a četvorica su se držala za konop oko splavi, kaže Filipinac

Portal Morski.hr razgovarao je s pomorcem iz Manile s broda Piet koji im je jučer ustupio snimku spašavanja prvih preživjelih kolega s potonulog Bourbon Rhodea, a ispričao im je i do sada nepoznat podatak o pronalasku druge splavi koja je bila prazna. Tvrdi da su mu to nakon spašavanja, ispričali preživjeli brodolomci. 

– Posada zrakoplova Falcon ugledala je splav s preživjelima i poslali su nam koordinate, te smo u skladu s tim postupili i pronašli ih. Drugog dana potrage moji kolege su pronašli i tijelo koje pripada južnoafričkom članu posade Bourbon Rhode-a i predali smo ga Francuskoj ratnoj mornarici – ispričao je.

Jesu li vam preživjeli ispričali što se dogodilo i jesu li vidjeli kapetana?

– Ispričali su da nisu vidjeli kapetana nakon što im je naredio da napuste brod, jer se ubrzo brod prevrnuo. Jedan od njih mi je ispričao da ih je u splav ušlo sedam, trojica su bila na brodu, a četvorica su se držala za konop oko splavi. Tad ih je ponovno pogodio snažan udar vjetra i val, te ponovno prevrnuo splav. Trojica su se uspjela popeti, no ostali su odmah nestali među valovima.

Jesu li vidjeli lansiranja drugih splavi?

– Ispričali su da su oni lansirali jednu splav, a druge nisu mogli vidjeti, jer su bili veliki valovi, puhao je jak vjetar i bilo je mutno, slaba vidljivost. Jedan od trojice se uhvatio za konop splava dok je bio pod morem. Kad smo pronašli preživjele, još je jedna splav pronađena, ali bez ikoga u njoj. Sve što znam je da se radi o tankeru koji ju je pronašao. Ne znam koliko smo bili udaljeni od njih u tom trenutku, niti od mjesta potonuća, jer sam bio na palubi.

Do sad nigdje nije objavljeno da je pronađena druga, prazna splav. Odakle vam ta informacija i koliko je pouzdana?

– Čuo sam je od mojih časnika koji su o tome informirani s drugog broda. Zato što su naš i taj drugi brod plovili u pravcu splavi i odjednom smo pronašli prsluk za spašavanje. Tada je taj drugi brod stigao do splavi (koju su pronašli praznu).

S ovim informacijama Morski.hr je najprije upoznao obitelj našeg kapetana Dina Miškića i prijatelje koji od početka tragaju za informacijama o tome gdje su preostale splavi sa sedmoricom nestalih u Atlantskom oceanu. Dosadašnje izjave preživjelih u javnost su izišle nakon što su ih prethodno dali svojoj kompaniji i osiguravajućem društvu i ponešto se razlikuju od ove koju prenosi čovjek koji tvrdi da su mu priču ispričali ljudi koje je pak spasila posada njegovog broda. Teško je nagađati zašto je tako.

Vaša reakcija na temu