Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PONOSNI REKTOR Dragan Ljutić: Ovo je povijesni trenutak gdje se mi povezujemo s jednim od najboljih sveučilišta na svijetu

PONOSNI REKTOR Dragan Ljutić: Ovo je povijesni trenutak gdje se mi povezujemo s jednim od najboljih sveučilišta na svijetu

Danas je potpisan sporazum o suradnji Sveučilišta u Splitu i Humboldt Sveučilišta Berlin, a predstavljeni su i rezultati projekta STIM REI

Danas je po riječima rektora dr.sc. Dragana Ljutića povijesni dan za Sveučilište u Splitu koje je potpisalo sporazum o suradnji s Humboldt Sveučilištem u Berlinu, jednim od najpoznatijih europskih sveučilišta.

- Suradnja će se vezati za interdisciplinarnost koja danas znači puno i koja je budućnost. Upravo je utemeljitelj Humboldta imao ideju universitasa, dakle zajedništva studenata i profesora te stvaranja nove vrijednosti. Upravo se na spomenutom sveučilištu studira istodobno fizika i umjetnost, filozofija i matematika. Studiranje za njih nije suhoparno prenošenje znanja, nego stvaranje jednog renesansnog čovjeka koji ima jedno široko znanje, kulturu, koji shvaća svijet na jedinstven način - poručio je Ljutić.

Rektor je istaknuo da takav pristup univerzumu i oni nastoje gajiti na Sveučilištu u Splitu. 

- Ovo je jedan povijesni trenutak gdje se mi povezujemo s jednim od najboljih sveučilišta na svijetu. Imamo sreću da je kolegica Bonačić radni vijek provela, do utvrđivanja Centra izvrsnosti, upravo na tom sveučilištu. Ovo je pokazatelj koliko nas cijene kroz nju. Stvaramo povijest i puno nam znači ovo povezivanje. Naši studenti kroz Centar mogu nastaviti svoj rad istovremeno u Splitu i Berlinu, a što je velika stvar. Na dobrom smo tragu da naši mladim ljudi ostaju u Splitu, Dalmaciji i našoj Hrvatskoj, a da odlaze u inozemstvo zbog zajedničke suradnje s drugim kolegama - zaključio je ponosni rektor. 


Događanju je nazočio Wolfgang Schäffner s Humboldt Sveučilišta Berlin te prof. dr. dr. h.c. Vlasta Bonačić-Koutecký, voditeljica projekta STIM REI i Centra izvrsnosti STIM. 

- Velika mi je čast da imamo mogućnost spajanja ova dva sveučilišta kroz suradnju Klastera izvrsnosti MoA i STIM. Vrlo je važno jer su oni više interdisciplinarniji od nas, a za razvoj sveučilišta i mladih znanstvenika je ključno povezati prirodoslovne i humanističke znanosti - poručila je Bonačić, a s njom se složio i kolega iz Berlina.

- Jako sam sretan da imamo ljude poput Vlaste koji su svoj radni vijek posvetili znanosti, radila je na oba sveučilišta i njen doprinos ovom sporazumu je time još veći. Napredak znanosti ovisi o ljudima, ne ovisi o institucijama, ali pomaže kako bi zajedničkom suradnjom stvarali nova znanja. Na ovaj način Split i Berlin postaju jako bliski, pogotovo za interdisciplinarna istraživanja. Split može puno naučiti od Berlina i obratno, ova suradnja je za svih važna samo trebamo biti otvorenih umova. Discipline se ne ruše, one se povezuju i daju dodatnu vrijednost kroz suradnju - kazao je Wolfgang Schäffner, voditelj Centra izvrsnosti MoA koji djeluje više od deset godina. 


Vlasta Bonačić-Koutecký istaknula je kako je ujedinila fizičare, inženjere, biologe i kemičare.

- Posebno mi je drago da se može ujediniti i kultura, na kojoj je Split osnovan, unutar Centra izvrsnosti. Imamo tehnologiju za nano skalu, za obnovljivu energiju, ranu medicinsku dijagnostiku, a isto tako vodu i okoliš koja imaju interdisciplinarnu poveznicu. Uključenje Dioklecijanove palače je što me posebno veseli i gdje smo našli zajedničku ideju i koncept - naglasila je. 

U sklopu potpisivanja sporazuma predstavljeni su i rezultati projekta STIM REI. Naime, u tijeku je održavanje međunarodne znanstvene konferencije, kojoj je u fokusu već postojeća značajna suradnja Klastera izvrsnosti 'Matters of Activity' (MoA) berlinskog sveučilišta i Znanstvenog Centra izvrsnosti STIM Sveučilišta u Splitu. Na konferenciji kroz niz zajedničkih predavanja i diskusije suradnici s Humboldta predstavljaju svoj istraživački rad i mogućnosti za zajedničku suradnju, a znanstvenici sa STIM-a uspješne rezultate znanstveno-istraživačkoga rada na projektu STIM-REI i Centru STIM, posebno naši mladi istraživači, kroz predavanja i postere.

Podsjetimo, STIM-REI je projekt Centra izvrsnosti za znanost i tehnologiju - Integracija mediteranske regije (STIM) povezuje istraživanje (R), inovaciju (I) i edukaciju (E) kroz tri projektna elementa utemeljena na međunarodnoj izvrsnosti znanstvenika te izboru istraživačkih smjerova od ključne važnosti za potrebe društva.

Vaša reakcija na temu