Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot PONOVLJENO SUĐENJE Bivši ministar unutarnjih poslova Zapadno-hercegovačke županije oslobođen optužbe za prijevaru

PONOVLJENO SUĐENJE Bivši ministar unutarnjih poslova Zapadno-hercegovačke županije oslobođen optužbe za prijevaru

Primio je 95 tisuća kuna invalidske mirovine dok je bio ministar

Zdravko Boras, bivši ministar unutarnjih poslova Zapadno-hercegovačke županije BiH, oslobođen je nepravomoćno u ponovljenom suđenju u Splitu optužbe da je počinio kazneno djelo prijevare jer je u godinu dana, dok je već radio kao ministar 2015. i 2016. godine, primio 95 tisuća kuna invalidske mirovine iz RH. Boras je na kraju prvog suđenja osuđen na uvjetnu kaznu s obavezom da vrati 95 tisuća kuna, no Županijski sud u Zagrebu ukinuo je presudu i postupak vratio na novo suđenje. 

Kako doznajemo od branitelja Damira Primorca, splitski sud je ovog puta uvažio argumente obrane. Primorac navodi da je Ministarstvo hrvatskih branitelja 2013. godine donijelo rješenje kojim je Borasu poništen status ratnog vojnog invalida te je dostavljeno HZMO-u, što su potvrdili i svjedoci. 

U dokaznu građu priložen je i Borasov zahtjev za obustavom isplate mirovine koji je po stupanju na dužnost ministra 2015. podnio Federalnom zavodu za mirovinsko invalidsko osiguranje Zapadno-hercegovačke županije. Temeljem još 2002. godine potpisanog bilateralnog administrativnog sporazuma između RH i BiH za razmjenu podataka oko osiguranika na godišnjoj razini, i to je rješenje trebalo evidentirati u HZMO-u.

Vaša reakcija na temu