Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POPIS STANOVNIŠTVA Šibensko-kninska najgora među dalmatinskim županijama, oglasili se iz SDP-a

POPIS STANOVNIŠTVA Šibensko-kninska najgora među dalmatinskim županijama, oglasili se iz SDP-a

'Izgleda da uz more i sunce ipak treba imati neki plan'

Popis stanovništva u Hrvatskoj izazvao je lavinu reakcija. Oglasili su se sada i iz SDP-a Šibensko-kninske županike. 

- I tijekom kampanje za lokalne izbore SDP je naglašavao problem demografskog izumiranja. Naglašavali smo da je Šibensko-kninska županija u zadnjih 10 godina izgubila 10 posto stanovništva. 

Brojka od 96.624 stanovnika daje nam još goru brojku od 11,67 posto stanovništva bez kojeg smo ostali u zadnjih deset godina - istaknuli su u priopćenju koje potpisuje predsjednik ŽO SDP-a Karlo Klarin

Naglasili su i da su među dalmatinskim županijama najgore prošli. Zadarska -5,69%, Splitsko-dalmatinska -6,46% i  Dubrovačko-neretvanska -5,47%.

- Zadnjih 10 godina županijom je vladao HDZ i da je bilo želje i znanja, ovakav trend mogao se usporiti, što vidimo na primjeru ostalih dalmatinskih županija. Izgleda da uz more i sunce ipak treba imati neki plan - naveli su.

Iz SDP-a su napomenuli i kako su županija s najvećim udjelom stanovnika starijih od 65 godina u Hrvatskoj po procjeni Državnog zavoda za statistiku, a te i još mnoge rezultate Zavod tek treba izračunati i dati u javnost.

- Posebno su poražavajući rezultati iz zaleđa županije o čemu smo isto govorili.

Knin je izgubio 24% stanovništva, Kijevo 33%, Biskupija 31%, Civljane 28%, Ervenik 26%, Kistanje 24%, Unešić 25%, Ružić 19%, Promina 18%.

I na sve to smo svo ovo vrijeme upozoravali - podsjetili su.

Naveli su zatim kako je na novoj županijskoj vlasti da pripremi Strategiju razvoja županije barem do 2030. godine, kako se ne bi čudili 2031. godine kako nas je i dalje sve manje i manje.

- Prometna povezanost i prometna strategija temelj je razvoja zaleđa županije ma koliko mi o tome šutjeli. Brza cesta Šibenik-Drniš-Knin, modernizacija željeznice i kvalitetan autobusni prijevoz nužnost je kako bismo spriječili daljnju katastrofu.

Modernizacija škola, informatička opremljenost, cjelodnevni boravak, sufinanciranje boravka u vrtićima samo je dio demografskih planova koje moramo donijeti.

I zato pozivam sve aktere u županiji da se uhvatimo posla kako ne bismo za deset godina opet plakali nad rezultatima popisa stanovništva - navodi se u priopćenju. 

Vaša reakcija na temu