Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Populariziraju prirodne znanosti, a želja im je da Split dobije interaktivni znanstveni muzej
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

Populariziraju prirodne znanosti, a želja im je da Split dobije interaktivni znanstveni muzej

Predstavljamo udrugu Eureka u sklopu projekta 'Naš grad'

Udruga za popularizaciju znanosti Eureka osnovana je s ciljem popularizacije prirodnih znanosti prvenstveno među djecom i mladima, a zatim i među općom populacijom. Predstavljamo je na Dalmatinskom portalu u sklopu projekta 'Naš grad'.

- Na tjednoj bazi održavamo interaktivne radionice za djecu u svom prostoru u Vrančićevoj 1 u Splitu, na kojima djeca, uz naš nadzor, samostalno provode eksperimente, razvijaju i motoričke i kognitivne sposobnosti, kao i ljubav prema znanosti. Kako bi naš utjecaj bio širi, proveli smo i dva projekta u splitskim osnovnim školama, u okviru kojih smo u posjetima školama njihovim učenicima dali priliku za sastavljanje robota na solarni pogon, automobila na vodik, velike vjetrenjače, uzgajali smo zajedno biljke i promatrali njihov rast i proveli još brojne druge aktivnosti. Osim izravnog rada s djecom, aktivno radimo i na edukaciji odgojno-obrazovnih djelatnika u području STEM-a. Na različitim vrstama edukacija i projekata u kojima smo sudjelovali, educirali smo na desetke nastavnika, koji sada u svojim školama provode programe koje smo zajedno razradili i eksperimente koje smo osmislili, kako bi svako dijete dobilo priliku da zavoli znanost - rekla nam je predsjednica udruge Iva Tojčić.

Eureka je osnovana 2021. godine.

- Kao jako mlada udruga, dosad smo imali priliku voditi i realizirati dva projekta, oba sufinancirana od strane Grada Splita, Grad budućnosti i Edukacijom djece do održivog razvoja, racionalnog korištenja energije i očuvanja okoliša. U okviru oba projekta surađivali smo s osnovnim školama na području Splita, čiji su učenici aktivno sudjelovali u brojnim organiziranim radionicama i aktivnostima. Učili smo o energiji, izvorima energije, globalnom zatopljenju, zagađenju, otpadu, reciklaži, održivom uzgoju biljaka, pametnim prometnim rješenjima i još mnogo toga, a sve kroz izvođenje eksperimenata, izrade maketa, pa čak i kroz izlet u vjetropark. U anketama su djeca nakon oba projekta pokazala značajan napredak u razumijevanju obrađenih tema, kao i porast interesa za bavljenjem prirodnim znanostima, a kako je to jedan od naših temeljnih ciljeva, i više smo nego zadovoljni i već pripremamo projekt i za ovu novu, 2024. godinu - kazala je Tojčić.

Kao suradnici trenutačno sudjeluju u provedbi projekta BioMozaik u sklopu kojega su bili zaduženi za nekoliko aktivnosti: od organizacije trodnevne ljetne škole za nastavnike škola koje sudjeluju u projektu, na kojoj su članovi Eureke proveli edukacije i radionice koje su nastavnicima dale alate za provođenje STEM programa u njihovim školama, do uloge koordinatora izrade planskih dokumenata za razvoj STEM područja u školama u narednom petogodišnjem razdoblju, pa sve do provođenja aktivnosti u okviru Aqualaba, tijekom kojih su izradili plan aktivnosti i održali demonstracijske radionice vezano za istraživanje slatkih i slanih vodenih sustava našeg područja, koje će nastavnici provoditi s učenicima u svojim školama.

- U 2024. za početak želimo realizirati i svoj treći projekt u splitskim osnovnim školama, s obzirom na to da su dosadašnje suradnje i rezultati bili iznimno dobri i pozitivni. Kako smo kroz par godina djelovanja stekli iskustvo i poznanstva iz struke kroz različite suradnje, ove godine jedan od glavnih ciljeva je realizirati i jedan višegodišnji projekt, kroz koji bi se, uz suradnju i s drugim organizacijama civilnog društva, kao i sa znanstvenim i visoko-školskim institucijama, obradile brojne aktualne teme, od klimatskih promjena do održivog uzgoja biljaka, ne samo s djecom već i s odgojno-obrazovnim djelatnicima, kako bi utjecaj projekta bio dugotrajniji i kako bi se aktivnosti i znanja stečena tijekom projekta provodila i nakon završetka samog projekta. Cilj nam je da što više djece dobije priliku sudjelovati u aktivnostima koje provodimo, a to je moguće samo širenjem mreže suradnika i edukacijom nastavnika koji će nastaviti provoditi te aktivnosti i kada mi više nismo u školi. Također, u nekoj malo daljoj budućnosti, cilj i velika osobna želja nam je otvaranje interaktivnog znanstvenog muzeja u Splitu, baš onakvog kakvog imaju velike svjetske metropole - navela je Tojčić.

Pitali smo je i ima li kakav prijedlog na razini javnih politika. 

- Primarno bi bilo omogućavanje pristupačnijih prostora za rad udrugama koje čine dobro za djecu grada Splita – s današnjim stanjem tržišta nekretnina u turističkom gradu kao što je Split, iznimno je teško osigurati si potreban prostor za rad i biti siguran da će se u njemu moći zadržati neki duži period – odgovorila je.

Izvori financiranja udruge Eureka su članarine, novac s projekata koje provode (utrošen u pravilu isključivo za nabavu opreme za izvođenje eksperimenata), a građani ih mogu kontaktirati putem maila eureka.split@gmail.com ili mobitela 091/526-4880.

Vaša reakcija na temu