Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić PORAZNO IZVJEŠĆE NADZORA NA MARJANU 'Radovi nisu vršeni redovito i na vrijeme, to je sigurno pogodovalo razvoju bolesti i štetnika'

PORAZNO IZVJEŠĆE NADZORA NA MARJANU 'Radovi nisu vršeni redovito i na vrijeme, to je sigurno pogodovalo razvoju bolesti i štetnika'

'Ranije posječene hrpe ispiljene drvne mase bile su stanište potkornjaka', stoji u izvješću Stenaverta

Društvo Marjan konačno je dobila izvještaje Nenada Ružića, koordinatora radova sanacije na Marjanu i Stenaverta, tvrtke kojoj je povjeren nadzor radova. 

Izvješće Stenaverta započinje konstatacijom da su u više navrata tražili uvid u osnovu gospodarenja Park šumom Marjan i knjižice o provedenoj doznaci koje se nalaze kod Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan, ali im to nije bilo omogućeno. 

'Nejasno je kako je uopće bila moguća sječa stabala, ako se bez prethodne doznake stabala i ovjere doznačnih knjižica nije smjelo prići sječi. Naime, prilikom doznake, označavanja šumarskim čekićem stabla za sječu, potrebno je podatke o svakom stablu unijeti u doznačnu knjižicu te tek nakon pregleda izvršene doznake od strane ovlaštene osobe te ovjere doznačne knjižice, prići sječi stabala', kaže predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić


Izvješće Stenaverta odmah potom konstatira sljedeće: 

'U Park šumi Marjan vidljivo je da radovi sječe i prorede te uzgojni radovi njege i čišćenja nisu vršeni redovito i na vrijeme, što je sigurno pogodovalo razvoju bolesti i štetnika.' Priložen je i grafički prikaz pozicija s ostavljenom deblovinom unutar Park šume, što je rezultiralo širenjem potkornjaka. 

U izvješću se navodi i kako je 'primijećeno da se ponovno na posječenim površinama sporadično pojavljuju stabla sa smeđim iglicama što znači da je nova generacija potkornjaka ubušena u stabla'. Preporučeno je da se ponovno pregleda posječena površina od strane doznačivača i izvrši ponovna doznaka ukoliko je to potrebno. 

Ispilana zaražena stabla ostavili na Marjanu?!

U zaključku stoji da je posječen određeni broj nedoznačenih stabala. Radi se o suhim stablima, opasnim po ljude i imovinu, stablima oštećenima prilikom izvođenja radova, stablima na liniji žičare i stablima oštećenima vjetrolomom. Konstatirano je i kako je došlo do djelomičnih oštećivanja suhozida prilikom sječe i izvlačenja drvnih sortimenata. 


'Posječeno je 13.195 kubika drvne mase, što odgovara brojci od približno 39 tisuća stabala. Iz dokumentacije javne ustanove, koja je do proglašenja opasnosti od elementarne nepogode gospodarila šumom, vidljiva je razlika između 3.958 kubika propisno doznačenih stabala i ukupnog broja posječenih stabala od 13.195 kubika. Proizlazi da je 9.237 kubika, odnosno, oko 27 tisuća stabala posječeno na nepropisan način, ukoliko je dostupna dokumentacija vjerodostojna', ističe Marinić. 

Nisu sva doznačena stabla posječena. Dio se nalazi unutar Židovskog groblja, a dio nije posječen zbog opasnosti za objekte. Izvješće Stenaverta navodi i kako su se konstantno unutar zahvata pronalazile manje ili veće hrpe kratko ispiljene drvne mase bora koja je posječena znatno ranije i kao takva je bila stanište potkornjaka i potencijalna opasnost za širenje požara. Preporučeno je da se takva praksa više ne provodi. 

Što će reći DORH?

Izvješće koordinatora Ružića sastoji se od kronologije aktivnosti na Marjanu iz koje je vidljivo da suradnje s Javnom ustanovom nije bilo. 

Tako je 4. travnja Ružić uputio dopis načelniku Stožera civilne zaštite Grada Splita Ninu Veli sa zamolbom za pokretanje postupka zbog nepostupanja javne ustanove po zahtjevu načelnika Stožera i nesudjelovanja u provedbi mjera i aktivnosti sustava civilne zaštite. Koncem istog mjeseca Ružić donosi odluku o blokiranju svih kontakata s ravnateljem Park šume Marjan Damirom Grubšićem, i to zbog, kako je navedeno, niza opstrukcija i neizvršavanja obveza po zadanim nalozima. 

Kako smo već pisali, Državno odvjetništvo i policija već pola godine provode izvide oko situacije na Marjanu, i to zbog utvrđivanja postojanja kaznene odgovornosti za razdoblje koje je prethodilo proglašenju opasnosti od elementarne nepogode, ali i samu sanaciju. Državno odvjetništvo angažiralo je i neovisnog vještaka za šumarstvo kako bi utvrdio je li se šuma sjekla po zakonu, a sve zbog sumnje u veliku štetu. 

'Krajnje je vrijeme da institucije RH konačno osiguraju provođenje Zakona o šumama i na području Park šume Marjan te na osnovu relevantnih podataka utvrde odgovornost svih uključenih u dosadašnje izvođenje šumarskih radova kako se ne bi dogodilo da iste osobe, koje su nezakonitim radnjama dovele do ove situacije, sudjeluju i u daljnjim radovima zaštite, njege i obnove šume na Marjanu', kazao je Marinić. 

Vaša reakcija na temu