Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / RTL POREZNA REFORMA Manje gradovima, više građanima?

POREZNA REFORMA Manje gradovima, više građanima?

U Vladi su uvjereni da je lokalni čelnici mogu podnijeti jer im se proračuni dobro pune

Tjednima se čeka Vladina porezna reforma. Udarit će i na lokalne čelnike jer će im se smanjivati porez na dohodak. No manje njima - znači više građanima. 

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević pohvalio se 8. otvorenim vrtićem. 30 posto novca stiglo je iz EU sredstava, ostatak iz gradske blagajne. Ona bi, međutim, iduće godine mogla biti tanja jer država ide u porezne izmjene.

'Zadnji put kada se dizala osnovica naš je doprinos bio 50, 60 milijuna eura, sad ćemo vidjeti. Sigurno ćemo imati smanjenje prihoda u odnosu da te reforme nema. No ne možemo još reći koliko će to smanjenje biti, to ćemo moći reći idući tjedan', rekao je gradonačelnik Tomašević.

Vlada će povećati osnovicu plaće na 600 eura i smanjiti stope poreza na dohodak, odnosno plaće. Grad Zagreb ima najvišu stopu, 23,6 posto, a od iduće godine trebala bi biti 22. Isto vrijedi i za Sisak u kojem je stopa tek nešto manja nego u Zagrebu.

'Vlada uporno populistički uvodi neke mjere koje financijski oslabljuju jedinice lokalne samouprave dok istovremeno zadržava stopu PDV-a od 25 posto. Ja nisam u poziciji kao HDZ-ovi gradonačelnici da nazovem u Vladu i kažem treba mi toliko i toliko novaca', kazala je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP), prenosi Danas.hr

No poručila je da će porez na plaće smanjiti i više nego što će to tražiti Vlada pa bi prosječna plaća u Sisku, vjeruje, mogla rasti 35 eura. Druga SDP-ova gradonačelnica pita se pak - gdje je ta reforma.

'Neozbiljno je što su jedinice lokalne samouprave sada u pripremi proračuna koji mora proći javno savjetovanje, a mi parametre nemamo', napomenula je Ivana Marković (SDP).

U Vladi su uvjereni da lokalni čelnici mogu podnijeti poreznu reformu jer im se proračuni i više nego dobro pune.

Podaci za prvih osam mjeseci ove godine pokazuju da su, na primjer, prihodi Siska rasli 23 posto, Splita 12, Dubrovnika 7 i pol, dok je Zagreb uprihodio 141 milijun eura više, odnosno 19 posto.

'Nije samo stvar inflacije. Stvar je dobrih gospodarskih pokazatelja i, kako je na dohodak primarni izvor prihoda lokalnih proračuna, Hrvatska ima rekordno nisku nezaposlenost', komentirala je Tereza Rogić Lugarić, državna tajnica u Ministarstvu financija.

Kako će finalno izgledati porezna reforma, ministar financija Marko Primorac ne otkriva do ponedjeljka.

'Da ne izlazi to parcijalno... Onda svatko tko nešto misli prokomentira to nešto s porezima. Bit će to sve u redu', izjavio je ministar. 

No puno je toga iscurilo pa je Danas.hr s poreznim stručnjakom napravio izračun koliko bi mogle rasti plaće. Ovo je primjer za samca koji živi u Zagrebu i zarađuje prosječnih 1500 eura neto.

'Povećanje osobnog odbitka sa 560 na 600 eura i smanjenje stope poreza s 23,6 na 22 znači 29 eura veće plaće. Dok bi taj izračun u Sisku na plaću od 1230 eura značio uvećanje neto iznosa za 17,5 eura', rekao je porezni stručnjak Darko Augustinović.

Država je dala pravo gradovima i općinama da sami snize porez na dohodak. Mahom oporbeni lokalni čelnici to su propustili. Sada bi i njihovi građani trebali osjetiti povećanje.

Vaša reakcija na temu