Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Poruka Mate Parlova uklesana u beton Doma mladih: 'Kako ja mogu biti nacionalist ako sam svjetski prvak?'

Poruka Mate Parlova uklesana u beton Doma mladih: 'Kako ja mogu biti nacionalist ako sam svjetski prvak?'

Prvotna ideja Marka Markovića je bila da se podigne spomenik

'Kako ja mogu biti nacionalist ako sam svjetski prvak?', riječi su svjetskog boksačkog asa, rođenog Splićanina Mate Parlova, koje je umjetnik Marko Marković odabrao da budu uklesane u betonu tehničkog ulaza u splitski Dom mladih. Markovićeva izložba Spomenik Mati Parlovu otvorena je u subotu navečer u Domu, u galeriji Praktika.

- Ta Matina rečenica govori o njegovom razumijevanju društva i života, o toleranciji i uvažavanju različitosti pa sam odlučio tu rečenicu postaviti kao spomenik u okruženje Doma mladih, kao podsjetnik mladim generacijama o vrijednostima slobode govora i međusobnog razumijevanja - kaže Marković.

Prvotna Markova ideja je bila da se na livadi ispred Doma podigne kameni blok visok 186 centimetara na kojemu bi pisalo: 'Kako ja mogu biti nacionalist ako sam svjetski prvak? Mnogi to ne razumiju. Nisu bili ni prvaci države, a često niti sami sebe nisu uspjeli pobijediti. Svijet se divio mojim rezultatima, i svi su me svugdje prihvaćali kao svoga, bijeli i crni, svejedno. Upoznao sam svijet, i ne mogu biti ništa doli kozmopolit.'

- Međutim, od gradske uprave nismo dobili nikakav odgovor na našu molbu da nam se dopusti podignuti spomenik svjetskom prvaku. Razgovarali smo na koji bi način mogli izvesti da poruka ostane trajno vidljiva, a onda sam shvatio da je cijelo arhitektonsko zdanje Doma mladih i sve one godine truda uloženog u njega i sve aktivnosti koje su se tu događale, da je sve to spomenik, da je Dom poprimio funkciju spomenika na kojem se kleše taj citat Mate Parlova - objašnjava Marković i napominje da je sama ideja spomenika Parlovu nastala kao odgovor na društvenu atmosferu u kojoj živimo, na atmosferu jednoumlja i prihvaćanja samo jednog mišljenja.

Službeni odgovor na zahtjev za podizanjem spomenika Parlovu od Grada Splita kreatori programa NMG@PRAKTIKA udruge Mavena, u sklopu kojeg je i nastala ova umjetnička akcija, nisu dobili. I tako, umjesto na kamenom bloku, uklesana je u beton tehničkog ulaza u Dom samo jedna, ali glasovita rečenica prvaka: 'Kako ja mogu biti nacionalist ako sam svjetski prvak?'. Rimskom kapitalom uklesao ju je splitski kipar Evgenij Glinski.

Cjeli proces nastanka umjetničkog djela, video zapis, fotografije, kao i zahtjev za postavljanje spomenika upućen Komisiji za imena trgova, ulica i spomenike Grada Splita, posjetitelji su mogli vidjeti na Markovićevoj izložbi u subotu na večer.

Kroz četverodnevni program NMG@PRAKTIKA udruge Mavena održana je i kustoska škola kojom je koordinirala Natasha Kadin, a Anamarija Batista, kustosica, istraživačica i predavačica na Akademiji lijepih umjetnosti, Sveučilištu primijenjenih umjetnosti, Sveučilištu Tehnologije i WU u Beču držala je kustoske radionice i održala predavanje na temu Umjetnost u javnom prostoru. Diana Magdić iz udruge za interdisciplinarna istraživanja Teserakt govorila je o spomeničkim politikama u gradu Splitu.

Vaša reakcija na temu