Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PORUKA S KAREPOVCA Krstulović Opara: Za godinu i pol dana ćemo imati zelenu plohu, 'mali Marjan'

PORUKA S KAREPOVCA Krstulović Opara: Za godinu i pol dana ćemo imati zelenu plohu, 'mali Marjan'

Gradonačelnik je zadovoljan radovima

Prva faza radova Karepovca bi mogla biti gotova prije roka, do ljeta iduće godine, uz uvjet da vremenske prilike posluže. Najavio je to Arsen Zoran Tonšić, u ime izvođača radova prilikom obilaska odlagališta. U obilasku su bili gradonačelnik Andro Krstulović Opara, zamjenik Nino Vela i suradnici, direktor Čistoće Miroslav Delić, a izdvojimo još i gradske vijećnike HDZ-a, Petra Škorića i Antu Jukića te Pametnog Sanija Mardešića, Branimira Urlića i Kristinu Vidan. Također, bio je gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević kao i solinski oporbeni vijećnici te načelnik Podstrane Mladen Bartulović.

Gradonačelnik je, kako je rekao, zadovoljan radovima. Podsjetio je i da je u 'javnosti krenulo podgrijavanje, u najboljoj vjeri' da se prekinu radovi, da ne bi bili sada gdje jesmo.

- Ponekad treba malo stisnuti zube, biti odlučan i odlučnošću doći do prekretničke točke. Onda imate jamstvo uspjeha. Ovo je zdravi prostor, neće više biti štetne emisije plinova. Za godinu i pol dana ćemo imati zelenu plohu, 'mali Marjan' - poručio je Krstulović Opara.


Što se tiče kapaciteta Karepovca za primanje otpada, došao je do kraja. Ovisno o odvajanju, maksimalno 5 do 6 godina može služiti.

- Apsolutno ću nastaviti apelirati na Županiju što se tiče Lećevice. Ovo nije samo odlagalište Splita, nego cijele županije gdje se zadnjih 50 godina dovodi smeće - kazao je.

Upitan je i kako natjerati građane na odvajanje.

- Nema tjeranja građana, nego educiranja. Djeca sve znaju, problem je u nama odraslima, mi smo komodni - odgovorio je.

Što se tiče kazni građanima, rekao je da vjeruje kako će izbjeći ta varijanta, ali da je i ona predviđena.

Još jednom je upitan o 'zapinjanju' određivanja zelenih otoka.

- Iz gradskih kotara trebaju doći prijedlozi. Rekao sam da ću lomiti ako treba makar se zamjerio - ponovio je.

Na izravan upit, s obzirom na to da je HDZ pobjednik kotarskih izbora, boji li se odmazde rezolutno je uzvratio:

- Ne bojim se ničega, samo se Boga bojim!

Dodajmo da je Tonšić rekao da su više od 50 posto posla odradili i da ih sada čekaju finiji radovi. Izrazio je zadovoljstvo da su imali tijekom sanacije samo dva prekoračenja sumporovodika, a prije sanacije je bilo 10 puta, te samo jedno prekoračenje merkaptana.

- Radi se na izgradnji odvodnog nasipa, zida, na izgradnji odvodnih kanala, bazena za procijedne vode, prelazimo na fazu izgradnje kazete - nabrajao je. 

Iskop materijala od Spaladium Arene su iskoristili za obodni nasip. Bilo ga je 200.000 kubika.

- Premještanje otpada je praktički gotov. Rekli bi Amerikanci 'we did it'. Milijun kubika je prebačeno, toliko se prostora i dobiva sanacijom - kazao je.

Da bi dočarao veličinu prostora, opisao je donju bazu kao četiri nogometna terena, a cijela površina je kao poljudski stadion.

Najviša kota 'brda' je 106 metara.

Dodajmo na kraju da je oporbeni vijećnik Pametnog zadovoljan stanjem na Karepovcu, u ovoj fazi radova.

Inače, Škorić je pitao Delića tko je sve pozvan, aludirajući na vijećnike koji se nisu odazvali.

Vaša reakcija na temu