PORUKA S RIVE: Živi zid najavio da će podnijeti kaznene prijave protiv svih koji su sudjelovali u procesima restrukturiranja Brodosplita i Brodotrogira

PORUKA S RIVE: Živi zid najavio da će podnijeti kaznene prijave protiv svih koji su sudjelovali u procesima restrukturiranja Brodosplita i Brodotrogira

Došli su podijeliti bonove samohranim majkama

Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik i saborski zastupnik Živog zida, poručio je danas sa splitske Rive da će razmotriti mogućnost podnošenja kaznenih prijava protiv svih koji su sudjelovali u restrukturiranju Brodotrogira i Brodosplita, od Danka Končara i Tomislava Debeljaka do odgovorih u vladama Zorana Milanovića, Tima Oreškovića i Andreja Plenkovića. Posjetili su radnike ta dva škvera, a Sinčić kaže da su im dali dokumentaciju u kojoj ima dovoljno elemenata za podizanje prijave.

- Prema nalazu državne revizije, Tomislav Debeljak, od kada je preuzeo Brodosplit, nije ispoštovao obveze iz ugovora o restrukturiranju. Trebao je napraviti 14 brodova u 27 mjeseci, što nije napravio. Nije napravio niti jedan brod iz ugovora. Trebao je uložiti 2,4 milijarde kuna svog kapitala na 1,5 milijardu koju je dala država. On to nije napravio, niti će napraviti. Debeljaku, čija se imovina tada procjenjivala na 100 milijuna kuna, su dali brodogradilište uz uvjet da uloži 2,4 milijarde kuna u pet godina. To je kao da ja sa svojim OPG-om idem kupiti Podravku. To je diletantski - rekao je Sinčić.

Dodao je kako će njihovi pravnici proučiti dokumentaciju koju su im dali škverani. Tada će detalje iznijeti u Saboru i podnijeti odgovarajuće prijave. 

- Radnici Brodotrogira konstantno trpe smanjenje plaća, a oni kojima su trebale biti isplaćene otpremnine nisu im isplaćene u cijelost. Nije ispoštovano ništa što je ugovorom o restrukturiranju dogovoreno. Nije ulagano u tehnologiju, ne ugovaraju se novi poslovi i uopće je upitno je li hrvatska brodogradnja u stanju izgraditi i jedan brod. Pri tome ne mislim na barke i lađe, nego na one koji su se prije gradili. Rješenje ove situacije treba početi od toga da se ukinu ugovori s Debeljakom i Končarom, da se sva četiri brodogradilišta vrate državi, da se objedini nabava, da se objedini projektiranje i svi mogući poslovi i da se stavi sposobna uprava koja će ih kroz nekoliko godina uspjeti restrukturirati i držati profitabilnim i održivim - zaključio je Sinčić koji je u Split došao podijeliti dvadesetak bonova od 500 kuna samohranim majkama. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(41424, "");
Pregledaj komentare