Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Posebne epidemiološke mjere za sezonu berbe mandarina

Posebne epidemiološke mjere za sezonu berbe mandarina

Provjerite kakva su pravila

Na traženje županijskog Povjerenstva za mandarine Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uz konzultacije sa Službom za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo donijela je Epidemiološke preporuke u sprečavanju širenja COVID-19 infekcije u sezoni berbe mandarina, izvijestili su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Uzimajući sve specifičnosti rada u sezoni berbe mandarina osnovna podjela rada bila bi rad na otvorenom na plantažama i rad u zatvorenim prostorima u otkupnim centrima.

Evo koje su preporuke na snazi:

Budući  da je tijekom 2020. i 2021. godine odobreno cjepivo i krenulo  se sa cijepljenjem protiv  COVID-19 infekcije, kao najefikasnija mjera u borbi protiv ove bolesti, svakako  prednost pri radu dati onim radnicima koji su se cijepili te poticati one koje to već nisu.  Informirati sve djelatnike o svim mjerama koje se provode u cilju sprečavanja širenja COVID 19 infekcije i pravilnom ponašanju i mjerama zaštite. Osobe sa simptomima, oboljele osobe i osobe u samoizolaciji ne mogu sudjelovati u nikakvim aktivnostima.

Ako se prije ili u trenutku obavljanja rada osoba razboli/razvije/primijeti simptome, osoba ne dolazi ili prekida rad i ostaje/odlazi doma i telefonski se javlja izabranom liječniku radi procjene daljnjeg postupka.

Voditi dnevnu evidenciju svih radnika (ime i prezime, datum rođenja  i broj mobitela/telefona)

Rad na otvorenom (plantaže mandarina)

Pridržavati se osnovnih higijenskih navika prilikom berbe (pranje ruku, fizička distanca) i sve što je navedeno u prilogu pod  nazivom „Opće mjere zaštite“

Rad u zatvorenom prostoru (sortirnice)

Budući da se radi o zatvorenom prostoru gdje boravi veći broj osoba  i gdje tijekom rada neminovno dolazi  do bliskoga kontakta rizik od mogućeg nastanka i širenja bolesti je teško izbjeći. Kako bi donekle smanjili taj rizik preporučuju:

- Pri dolasku radnika mjerenje tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerom

- Osobe s temperaturom 37,2 °C  i više stupnjeva taj dan se ne uključuju u radni proces

- Na vidljivom mjestu, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima ili postaviti informacije sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite

- Na ulazu i na više radnih mjesta u prostoru potrebno je osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvima na bazi alkohola ne manjoj od 70 % uz istaknutu obavijest obveze dezinfekcije ruku pri dolasku i tijekom rada

- Osigurati radnu odjeću zaposlenicima – robu koja se lako pere i glača

- Za rad u zatvorenom prostoru na svim radilištima obvezno je nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa. Maske mogu biti jednokratne ili višekratne (platnene koje se pravilno održavaju - peru)

- Nošenje maske i na otvorenom ako se ne može održati razmak među ljudima/bliski kontakt zbog prirode aktivnosti

- Nošenje rukavica nije obvezno, ali se može preporučiti s time da se redovito dezinficiraju ruke nakon skidanja

- Izbjegavati kada je to moguće tijekom rada veća grupiranja osoba. Održavati fizičku udaljenost  od najmanje 2 metra

- Ako je moguće organizirati rad u više smjena s time da između smjena bude stanka u trajanju od najmanje od pola sata koja će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju prostora

- Poštivati osnovne higijenske navike (prilikom higijene ruku, kašljanja/kihanja)

- Čaše, posuđe  i druge predmete prilikom pauze za objed ne treba dijeliti s drugim osobama

- Pokušati stvoriti uvjete prozračivanja prostora (korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanja u zatvorenim prostorima potrebno je što više izbjegavati)

- Potrebno je osigurati učestalije čišćenje, dezinficiranje i prozračivanje sanitarnih čvorova. Osoblju koje koristi toalet potrebno je omogućiti odgovarajuću higijenu i dezinfekciju ruku

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare