Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POSLJEDNJI ISPRAĆAJ: Na Lovrincu pokopan kaštelanski svećenik Božo Delić

POSLJEDNJI ISPRAĆAJ: Na Lovrincu pokopan kaštelanski svećenik Božo Delić

Misi su nazočili članovi obitelji, prijatelji, mještani rodne župe te brojni svećenici

Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Božo (Bobo) Delić ispraćen je na posljednji počinak u utorak 26. svibnja na splitskom groblju Lovrinac. Sprovodnu misu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uz koncelebraciju generalnog vikara mons. Miroslava Vidovića, pastoralnog vikara mons. Nediljka Ante Ančića, župnog pomoćnika u Kaštel Kambelovcu don Josipa Periša i osamdesetak svećenika. Misi su nazočili i članovi obitelji, prijatelji te mještani rodne župe, priopćeno je na službenoj stranici Splitsko-makarske nadbiskupije.

Pozdravivši okupljene, mons. Barišić je izrazio ljudsku i kršćansku sućut svima, a posebno obitelji pokojnika.

Osvrćući se u prigodnoj homiliji na evanđeoski tekst, nadbiskup Barišić je kazao da nas 'Gospodin upozorava na iznenadnost smrti te nas zbog toga poziva na budnost i spremnost'. 

- Gospodin nas želi učiniti budnima kako bismo ostvarili odnos s Njim te tako obogatili svoj život. Iako se u evanđelju uspoređuje s gospodarom koji je otišao na svadbu, s nama ne želi stvoriti odnos gospodar – sluga, nego se prema nama odnosi prijateljski. On je svakodnevno nazočan u našem životu jer je 'Emanuel – Bog s nama'. Mi često u utrci ovoga života zanemarimo Njegovu nazočnost, a On nastavlja kucati kroz svoju Riječ i poticaje kako bi nas doveo do stvaranja osobnog odnosa s Njim“, ustvrdio je, dodavši da se naša nada temelji na Njegovoj ljubavi koja se očitovala u darivanju vlastitog života za bezbožnike i grešnike.

Govoreći o pokojnikovu životu, mons. Barišić je naglasio „da je don Bobo ostvario odnos s Gospodinom koji je prema nama prijateljski i očinski raspoložen“. „Naš don Božo je bio dijete Crkve. Veseljak, razigran i optimističan te uvijek mladenački raspoložen. Taj mladenački duh je živio u svim župama u kojima je pastoralno djelovao. Uvijek je tražio nešto novo i zanimljivo, pisao je igrokaze, pjesme i poeziju. U vođenju administracije i župnih knjiga bio je izrazito precizan, a prema Nadbiskupiji je uvijek na vrijeme ispunjavao sve župne obveze. Bio je savjestan čovjek koji se nije predavao ni u trenucima bolesti. Neka ga zbog Njegove pripravnosti Gospodin nagradi riječima: 'Sjedi za stol slugo vjerni, uđi u radost Gospodara svoga!' - zaključio je.

Na kraju mise, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije dr. Nediljko Ante Ančić ukratko je prikazao život i rad mons. Bože Delića.

Vaša reakcija na temu