Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović POSUDIO PRIJE 15 GODINA, JOŠ NIJE VRATIO Poduzetniku Matendi dvije godine zatvora, prevario je partnera za 50 tisuća eura

POSUDIO PRIJE 15 GODINA, JOŠ NIJE VRATIO Poduzetniku Matendi dvije godine zatvora, prevario je partnera za 50 tisuća eura

Mora isplatiti novac njegovim nasljednicima

Na dvije godine zatvora zbog prevare nepravomoćno je osuđen splitski poduzetnik Slobodan Matenda. Još 2009. godine posudio je 50 tisuća eura od poslovnog partnera uz obavezu da novac vrati u roku od 12 mjeseci. Kao sredstvo osiguranja predao mu je zadužnicu na iznos od pola milijuna kuna svjestan da je nenaplativa. Novac nije vratio pa ga je čovjek prijavio. 

Oštećeni je u međuvremenu preminuo. Tijekom istrage dao je iskaz u kojem je naveo da je do pozajmice došlo na Matendinu inicijativu. Zamolio ga je za novac jer je u to vrijeme uređivao lokal Stella Mare. Nakon što je prošao rok za vraćanje duga, pokušao je ostvariti kontakt s Matendom, ali bez uspjeha. Ovaj mu je poslao tek par kratkih SMS-ova i obećanje da će se naći i dogovoriti povrat duga. 

Zanimljivo je da Matenda o svemu ništa nije kazao. Cijelo vrijeme branio se šutnjom. 

Sudac je na koncu postupka konstatirao da je oštećenog namjerno doveo u zabludu kako bi se okoristio. Zaključio je i kako će jedino bezuvjetna kazna zatvora polučiti svrhu imajući u vidu izrazito visoku štetu, bezobzirnost i drskost te protek vremena u kojem Matenda nije ispunio obvezu. Otegotna okolnost je bila i ignoriranje suda, odbijanje preuzimanja poziva te neuobičajeno veliki broj odgoda ročišta zbog njegovih nedolazaka. 

'Sud je uzeo u obzir kako prosječna mjesečna plaća iznosi 1.192 eura, što znači da bi netko s prosječnim primanjima trebao raditi gotovo 42 mjeseca, odnosno, tri godine i osam mjeseci pa je sud uvjerenja kako bi svaka manja kazna od izrečene dodatno motivirala počinitelje ovakvih kaznenih djela. Treba uzeti u obzir kako je u vrijeme počinjenja kaznenog djela prosječna plaća bila znatno manja te bi razdoblje u kojem bi netko s prosječnim primanjima mogao zaraditi toliki novac bilo znatno veće, što sud nije uzeo u obzir kao otegotnu okolnost', stoji u presudi. 

Sudac je prihvatio i imovinsko-pravni zahtjev nasljednika pokojnog oštećenika pa je Matendu obavezao da im isplati 50 tisuća eura u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

Vaša reakcija na temu