Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POTPISAN SPORAZUM Splitski Centar bit će svjetsko središte za istraživanje djela i misli svetog Jeronima

POTPISAN SPORAZUM Splitski Centar bit će svjetsko središte za istraživanje djela i misli svetog Jeronima

Taj svetac nije samo zaštitnik Splitsko-dalmatinske županije, već je i zaštitnik znanstvenika i studenata

Rektor splitskog Sveučilišta, Dragan Ljutić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta, don Mladen Parlov i župan Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban potpisali Sporazum o suradnji Sveučilišta, KBF-a i Županije.

U studenom 2019. godine Katolički bogoslovni fakultet u Splitu je utemeljio Centar za istraživanje djela i misli sv. Jeronima – Hieronymianum. Voditelj Centra je prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić. Centar će raditi na prevođenju i objavljivanju cjelokupnog djela 'opus omnia' sv. Jeronima. Organizirat će simpozije, međunarodne ljetne škole za postdiplomce, radionice za djecu i studente, radionice za prevoditelje te s Centrom don Frane Bulića, izrađivati kratke dokumentarne filmove o svim tim događanjima.

- Danas smo potpisali sporazum s Centrom za istraživanje djela i misli svetog Jeronima koji će voditi brigu i istraživati sakralnu, književnu i umjetničku baštinu vezanu uz život i djelo  svetog Jeronima, pri Katoličko bogoslovnom fakultetu, odnosno Sveučilištu. Sveti Jeronim nije samo zaštitnik Splitsko-dalmatinske županije, već je i zaštitnik znanstvenika i studenata – istaknuo je Boban.

Dodao je kako Županija provodi niz aktivnosti kojima će obilježiti 1600 godina od smrti svetog Jeronima. 

- U sklopu Dana kršćanske kulture 3. travnja predstavit ćemo knjigu Sveti Jeronim Dalmatinac, koju smo već promovirali u Zagrebu. Na Danima Mostarskog proljeća, 20. travnja planiramo napraviti promociju knjige na Sveučilištu u Mostaru, dok u drugoj polovici svibnja očekujemo promociju knjige i u Vatikanu. U rujnu ove godine planiramo otići u Jeruzalem, na Sion u baziliku Marijina usnuća, postaviti spomenik svetom Jeronimu, u organizaciji Provincije franjevaca konventualaca i Splitsko dalmatinske županije. Nakon svega, 30. rujna obilježavamo Dan Splitsko-dalmatinske županije i dan našeg zaštitnika svetog Jeronima - kazao je župan.

Samo prošle godine Županija je pomogla različite sastavnice Sveučilišta s 1.850.000 kuna. 

- Jedan od važnijih projekata u organizaciji Županije je i ovaj duhovni projekt svetog Jeronima. Ovo je kontinuitet potpore naše županije splitskom Sveučilištu koje postaje sve bolje i zauzima sve više pozicije na rangu sveučilišta svijeta. Na sličan način mislim da se možemo ponositi svim našim profesorima i djelatnicima na Sveučilištu, kao i cijeloj intelektualnoj snazi koju vidimo i kroz Centar koji je osnovan i koji će dalje nastaviti raditi na čelu s profesorom Bodrožićem. Zahvaljujem i dekanu KBF-a profesoru Parlovu koji je smogao snage da iznjedrimo još jedan Centar pri KBF-u, vjerujući da će ubrzo prerasti u Institut. Mislim da se imamo s čim ponositi jer imamo kvalitetne ljude kroz koje šaljemo dobre poruke našim mladima - rekao je Ljutić.

Don Mladen Parlov je govorio o nemjerljivom doprinosu svetog Jeronima izgradnji europske i hrvatske kulture. 

- Zapravo se ne može govoriti o hrvatskoj kulturnoj, duhovnoj i umjetničkoj baštini bez svetog Jeronima. Zahvaljujem rektoru što nam je pomogao da vratimo prof.dr.sc. Ivana Bodrožića na splitsko Sveučilište. Cilj nam je od Centra sv. Jeronima stvoriti svjetsko središte za istraživanje djela i misli svetog Jeronima. Vjerujem da ćemo uspjeti kad u godinama koje slijede objavimo njegovu cjelovitu  Operu omniu, sabrana djela svetog Jeronima, čime ćemo dati nemjerljiv doprinos hrvatskoj i svjetskoj baštini – zaključio je don Parlov.

Don Ivan Bodrožić je govorio o potrebi proučavanja života i djela sv. Jeronima Dalmatinca, te je pohvalio župana Bobana što je odlučio sa svojim suradnicima na ovakav način obilježiti 1600-tu godišnjicu smrti ovoga velikana kojega mnogi svojataju. Sv. Jeronim je svetac katoličke Crkve, zaštitnik sviju onih koji ga štuju, a na nama je da ga brendiramo kao svoga te da preko njega promoviramo vlastiti vjerski i nacionalni identitet. 

- Čast mi je da mogu biti jedna karika u lancu koji se proteže od svetog Jeronima, i kada povučemo tu nit od svetog Jeronima do hrvatskog glagoljaštva, preko Marulića kao oca naše književnosti do don Frane Bulića velikog znanstvenika i arheologa predstavlja mi izuzetnu čast što mogu kao voditelj Centra, nastaviti ovo djelo na kojemu su kroz povijest mnogi radili. Jeronim je bio veliki znanstvenik, teolog, egzeget i književnik. Želja nam je osvježiti njegovo djelo u našem narodu i kulturi, te postaviti našu županiju kao središte jeronimovskih istraživanja. U ovom Centru želimo koliko to bude moguće objaviti sva Jeronimova djela u znanstvenom ruhu. Želja nam je u našem gradu imati međunarodne simpozije svakih dvije do tri godine, a koji će se baviti istraživanjima svetog Jeronima, koje smo nazvali Hieronymianum – kazao je Bodrožić. 

Vaša reakcija na temu