U HGK-Županijskoj komori Split je 14. svibnja potpisana Splitska deklaracija o očuvanju i promicanju mediteranske prehrane u jadransko-jonskoj regiji. Deklaracija je zajednički dokument triju foruma jadransko-jonskog područja: Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora (AIC), Foruma jadransko-jonskih gradova (FAIC) i mreže sveučilišta jadransko-jonske regije (UNIADRION), usmjeren na očuvanje i promicanje mediteranske prehrane u jadransko-jonskoj regiji.
'Donošenjem ove deklaracije, za koju smo iznimno ponosni što nosi ime našega grada u kojem je potpisujemo, cilj nam je zaštiti i jače promovirati mediteransku prehranu, koja se ne odnosi samo na način prehrane već na kompletan stil života koji promiče zdravlje, ekološku održivost, našu kulturu, korijene i tradiciju, koji nam daju poseban pečat', poručio je predsjednik HGK-Županijske komore Split i ujedno potpredsjednik Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora Joze Tomaš. Naglasio je da je ovo konkretan zajednički korak i nastavak uspješne suradnje triju foruma jadransko-jonskog područja, do čijeg je povezivanja došlo 2018. godine, također u Splitu, na inicijativu tadašnje predsjednice AIC Foruma i potpredsjednice HGK Mirjane Čagalj.
Deklaraciju su potpisali u ime Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora predsjednik Gino Sabatini i potpredsjednik Joze Tomaš, u ime Foruma jadransko-jonskih gradova zamjenik gradonačelnika Splita Antonio Kuzmanić te u ime mreže sveučilišta jadransko-jonske regije UniAdrion potpredsjednica mreže prof. Jenny Pagge s grčkog Sveučilišta u Ioannini i prorektor splitskog Sveučilišta prof. dr. sc. Zoran Đogaš.
Potpisnike Deklaracija obvezuje na integrirani pristup i zajedništvo u očuvanju mediteranske prehrane, kao vrijednog kulturnog kapitala i nematerijalne baštine te na provedbu inicijativa, projekata i studija za promicanje zdravog načina života u jadransko-jonskoj regiji.
Mediteranska prehrana, naglašeno je na svečanosti, predstavlja skup vještina, znanja, praksi i tradicija, koji se protežu od polja do stola i orijentirani su na zdravlje i ekološku održivost. 2010. godine UNESCO je mediteransku prehranu proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom, a 2013. Hrvatska se pridružila upisu mediteranske prehrane na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, uz Italiju, Portugal, Grčku, Španjolsku, Maroko i Cipar.
U posljednje vrijeme, međutim, vrijednosti koje predstavlja mediteranska prehrana i tradicija ugroženi su uslijed sve veće globalizacije i pristupa jeftinim, manje kvalitetnim i umjetnim izvorima hrane. Otud i snažna potreba za njenim promicanjem i očuvanjem putem uključivanja novih generacija, kako bi se osiguralo da tradicionalni obrasci proizvodnje i potrošnje hrane ne budu uništeni globalizacijom, što ujedno predstavlja i poticaj za lokalne proizvođače, trgovce, hotelijere, ugostitelje i druge.
Potpisivanje Splitske deklaracije održano je ususret 9. foruma Strategije EU za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), koji se 15.-16. svibnja održava u Šibeniku. Tri foruma jadransko-jonske regije - gospodarskih komora, gradova i sveučilišta, prepoznati su od strane Europske komisije kao glavni predstavnici civilnog društva EUSAIR-a, a jučer potpisana Splitska deklaracija podržana je te jutros uvrštena u Deklaraciju Jadransko-jonskog vijeća/Ministarskog sastanka EUSAIR-a u Šibeniku.