Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POTVRĐENO DALMATINSKOM PORTALU: Da, istina je, na Marjanu se obaraju i zdrava stabla i radi se bez ikakvog elaborata!

POTVRĐENO DALMATINSKOM PORTALU: Da, istina je, na Marjanu se obaraju i zdrava stabla i radi se bez ikakvog elaborata!

Čitatelji su nam poslali fotografije i video snimke s Marjana, a mi smo potražili odgovor od Nenada Ružića i Mirka Ruščića

Otima li se stanje u park šumi Marjan kontroli? Pazi li se dovoljno na zaštitu? Koliko je stabala doznačeno, koja se ruše? Gdje je kontrola? To su samo neka pitanja koja traže odgovore. Tim više jer je firma koja sječe stabla sada izabrana i za otkup drvne mase.

Na Marjanu se, naime, obaraju i stabla koja nisu zaražena, potvrdio nam je to glavni koordinator Nenad Ružić, a da će padati i zdrava debla, odnosno ona koja nisu doznačena, najavio je i šef radilišta Franjo Zbašnik kada su prošli tjedan upaljeni strojevi. 

Čitatelj nam je poslao više fotografija iz park šume kao i video gdje se vide oborena stabla, no Ružić kaže da je sve pod kontrolom.

- Neka koja nisu doznačena se uklanjaju jer su na koridoru, neka jer se počinju sušiti, bez obzira na to što se vide zelene krošnje - kaže Ružić.

Dodao je da je oko 10.000 stabala doznačeno.

Upitali smo Ružića i je li vidio elaborat na osnovu kojega se radi sječa, među ostalim da se vidi i koliko je potrebno koridora.

- Nisam vidio elaborat jer ga nema, odnosno nije potreban. Nema 'ucrtavanja', nisu to vlake. Kad se skine žičara, neće biti tragova da je tu bila - odgovorio je lakonski.

Priznajemo da nam je ostalo upitnika i dalje, tim više jer se ruše stabla na koridoru, a osim riječi izvođača radova da će 'paziti da koridori budu gdje je najviše zaraženih stabala', nema drugih garancija.

Ružić nam je najavio, a predsjednik Upravnog vijeća za upravljanje park šumom Mirko Ruščić potvrdio, da u četvrtak stiže neovisni nadzor, 'vanjski' šumar.

Zašto nije do sada angažiran, pitanje je bez odgovora, dojma smo da je previše improvizacija pod izlikom da vrijeme istječe. 

Vaša reakcija na temu