Foto: Pixabay.com Potvrđena optužnica protiv načelnika Škabrnje i zamjenice, oštetili općinsku blagajnu za više od 850 tisuća kuna

Potvrđena optužnica protiv načelnika Škabrnje i zamjenice, oštetili općinsku blagajnu za više od 850 tisuća kuna

Nediljko Bubnjar tvrdi da ništa nije potrošio za sebe i da Općina nije oštećena

Optužno vijeće Županijskog suda u Splitu potvrdilo je optužnicu USKOK-a protiv Nediljka Bubnjara, načelnika Općine Škabrnja i njegove zamjenice Kristine Erlić. Terete se da su zlouporabom položaja i ovlasti te krivotvorenjem službene isprave općinsku blagajnu oštetili za više od 850 tisuća kuna.

Bubnjar je optužen da je od početka 2008. do ožujka 2009. u namjeri da sebi i drugima pribavi nepripadnu imovinsku korist u više navrata sačinjavao putne naloge koje je ovjeravao potpisom i pečatom Općine. U njima je neistinito naveo da se radi o službenim putovanjima o čemu nije sačinjavao izvješća o putovanju svjestan da se nije radilo o službenim, već privatnim putovanjima na koje je vodio i osobe koje nisu zaposlenici Općine. Potom je nalagao da mu se isplate dnevnice i plate računi za gorivo, hotelski smještaj i hranu, koji su plaćeni poslovnim karticama Općine za njega i druge osobe. Kupovao je i odjeću i kožnu galanteriju na račun Općine pa je tako sebi pribavio nepripadnu korist od 57 tisuća kuna, a drugim osobama u iznosu od 7.500 kuna, čime je Općinu Škabrnja oštetio za ukupno 65 tisuća kuna, navodi USKOK. 

Bubnjar se u drugoj točki optužnice tereti da je od lipnja 2013. do rujna 2017. u više navrata poslovnom karticom Općine i virmanima s računa Općine podizao novac za osobne potrebe. Poslovnom karticom Općine u više je navrata plaćao privatne troškove u raznim ugostiteljskim objektima, trgovinama, benzinskim postajama i drugim prodajnim mjestima, čime je na štetu Općine Škabrnja pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 637 tisuća kuna, tvrdi USKOK. 

Zamjenica se, pak, tereti da je od siječnja 2015. do siječnja 2017. s računa Općine u više navrata virmanima podigla najmanje 172 tisuće kuna za osobne potrebe.

O dokazima će se odlučiti na suđenju

U odgovoru na optužnicu branitelj Nediljka Bubnjara naveo je kako se ne bi radilo o kaznenom djelu zlouporabe ovlasti i položaja, već eventualno o pronevjeri te da je krivotvorenje službene isprave konzumirano težim kaznenim djelom. Smatra i da se putni nalozi ne bi mogli tretirati kao službena ili poslovna isprava u koju je unesen neistinit podatak. Predložio je da se optužnica odbaci, eventualno, vrati državnom odvjetniku.

Nediljko Bubnjar tvrdi kako nije postupao u nakani da za sebe i druge pribavi neosnovanu materijalnu dobit.Nije bio svjestan da ostvarena putovanja nisu bila službena. Nijedan putni nalog nije sačinio svojom rukom, niti je sam unosio sadržaj putnih naloga. Kaže kako nije točno da nije podnio izvješća i da je unosio neistinite podatke. Istaknuo je kako su sva ostvarena putovanja bila službenog karaktera te da su putovanja realizirana uz odobrenje i znanje Općinskog vijeća. Osobno nijednu kunu nije zadržao za sebe, a novac koji je podigao nije koristio za svoje potrebe pa nije oštetio Općinu.

Optužno vijeće potvrdilo je optužnicu zaključivši kako su navodi obrane činjenične prirode te se odnose na ocjenu prikupljenih dokaza. Vijeće nije ovlašteno ulaziti u ta pitanja i ocjenjivati proturječne dokaze budući da će biti predmet odlučivanja raspravnog vijeća te je odluka o tim pitanjima isključivo u njihovoj nadležnosti. Po ocjeni vijeća nema takvog proturječja između prikupljenih dokaza da bi na raspravi bilo nemoguće izricanje osuđujuće presude.

 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(52603, "");
Pregledaj komentare