Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POVJERENSTVO ZA MANDARINE Proizvođači, suzdržite se od berbe do kraja tjedna!

POVJERENSTVO ZA MANDARINE Proizvođači, suzdržite se od berbe do kraja tjedna!

Omogućit će se lakša dnevna migracija radne snage iz BiH

U Gradskoj vijećnici Grada Opuzena održana je sjednica Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije. S obzirom na rezultate fizikalno-kemijske analize uzorkovanih plodova mandarina Zorice rane, Iwasaki i Ichumare, Povjerenstvo daje preporuku da se proizvođači suzdrže od berbe do kraja ovog tjedna.

Analizom se određuje najmanji dozvoljeni omjer šećera i kiselina u plodu, utvrđeno je da ni jedna sorta do sada nije dosegla stupanj dozrijevanja sukladno Pravilniku o tržišnim standardima za voće i povrće, što znači da mandarina još uvijek nije uvjetna za tržišni plasman.

Kao prethodnih godina Povjerenstvo će se obratiti Ministarstvu unutarnji poslova kako bi se na graničnim prelazima omogućila što lakša dnevna migracija radne snage iz Bosne i Hercegovine.

- Nastavno na prethodnu praksu iz prošlih godina, Povjerenstvo za mandarine za male i srednje proizvođače pokreće Inicijativu samostalnog plasmana mandarina na javnim površinama gradova i općina diljem Hrvatske. S Inicijativom se planira početi početkom listopada. Stanje na terenu u području primjene Akcijskog plana o poduzimanju mjera za suzbijanje i sprječavanje širenja sredozemne voćne muhe Ceratitis capitata (Wied.) – na cijelom području doline Neretve je zadovoljavajuće, uz iznimku žarišta u voćnjaku grejpa koje je sanirano. S obzirom na to da se radi o zadnjoj godini programskog razdoblja u kojem se provodi Akcijski plan, Povjerenstvo će se zbog produljenja aktivnosti obratiti Ministarstvu poljoprivrede kao nositelju provedbe Akcijskog plana - poručuju iz Županije.

Vaša reakcija na temu