Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POŽAR NA KAREPOVCU Pitali smo stručnjaka kakva je kvaliteta zraka u Splitu

POŽAR NA KAREPOVCU Pitali smo stručnjaka kakva je kvaliteta zraka u Splitu

Ipak, svi ioni koji su u neposrednoj blizini Karepovca trebali bi zatvoriti prozore dok sve ovo prođe, a oni koji moraju biti na otvorenom trebali bi staviti zaštitnu masku

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije je objavio mjerenja kvalitete zraka u Splitu, koja bi mogla biti narušena zbog požara na odlagalištu otpada Karepovac. 

- Svi mjerni podaci na državnoj i lokalnoj mreži su niži od propisanih Uredbom graničnih i ciljnih vrijednosti. Vrijednosti lebdećih čestica PM10 i PM2,5 također ne pokazuju povećanje. Međutim zbog požara koji je izbio sinoć u 22 sata na odlagalištu otpada Karepovac došlo je do izdimljavanja. Preporučuje se zatvoriti prozore dok se dim ne povuče - poručili su iz NZJZ SDŽ. 

Nenad Periš, voditelj Odjela za zrak redovito prati sva mjerenja i za sada nema nikakvih prekoračenja, a ako ne dođe do promjene situacije, danas u 12 sati će objaviti redovnu informaciju o kvaliteti zraka. 

- Činjenica je da imamo izdimljavanje i da gori komunalni otpad - što nije opasan otpad koji bi mogao opteretiti zrak s vrlo toksičnim plinovima - te da imamo dim koji remeti ljude. Zato, svi oni koji su u neposrednoj blizini Karepovca trebali bi zatvoriti prozore dok sve ovo prođe, a oni koji moraju biti na otvorenom trebali bi staviti zaštitnu masku dok se dim ne povuče. Nadam se da će to naši vatrogasci što prije riješiti - poručio je Periš.

Još je jednom naglasio da je u ovakvoj situaciji barem prihvatljivo što na postajama u neposrednoj blizini Karepovca nisu zabilježili povećane vrijednosti parametara koje oni kontroliraju.


Vaša reakcija na temu