Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRANIĆ UPOZORAVA: Vinarstvo i vinogradarstvo, najvažnije poljoprivredne grane u Dalmaciji, su na koljenima

PRANIĆ UPOZORAVA: Vinarstvo i vinogradarstvo, najvažnije poljoprivredne grane u Dalmaciji, su na koljenima

Podržale su ga bivše kolege iz Mosta Ivana Ninčević-Lesandrić i Tomislav Panenić

Gradonačelnik Vrgorca, Ante Pranić, kandidat na listi reformskog centra u X izbornoj jedinici (Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus) upozorio je na ozbiljnu situaciju s vinogradarstvom i vinarstvom u Dalmaciji. 

- Turizam je naša strateška djelatnost, a sudbinu turizma prate i grane poljoprivrede koje su od strateškog značaja za Dalmaciju – vinarstvo i vinogradarstvo. Naši vinari u Dalmaciju, od Konavala, Pelješca, Komarne, preko otoka, sve do Dalmatinske zagore – su svi trenutno na koljenima! - upozorio je Ante Pranić.

Ističe da je u predizbornoj kampanji dobio ozbiljna upozorenja dalmatinskih vinara.

 - Zbog podbačaja turističke sezone gotovo je u potpunosti stala prodaja i plasman vina. Turista nema, izvoz je stao, kušaonice su prazne, a krediti stišću. Očekuje se duplo manja prodaja vina nego lani. Iako će se ovogodišnjom proizvodnjom, zbog manjka potražnje, stvoriti obilate zalihe, trebamo ubrzo početi s pripremama za novu sezonu proizvodnje. U vinarstvu je, stoga, teža situacija nego u ugostiteljstvu. Ugostitelj može objekt zatvoriti i tako troškove svesti na minimum, ali naši poljoprivrednici nemaju ovu opciju. Vinograd traži konstantno održavanje i ulaganje! - kaže Pranić.

Ističe da će odmah nakon izbora sjesti za stol s vinarima i hitno tražiti provedbu proaktivnih mjera za spas jedne od najtežih godina za hrvatske vinare.

- Nakon promjene koja dolazi na ovim izborima vinari više neće biti prepušteni sami sebi. Tužno je vidjeti da su zaboravljeni od svih koji su bili na vlasti – za njihove žuljeve, očito, nitko ne mari. Moramo hitno razviti dugoročne mjere podrške poput reprogramiranja postojećih kredita, osiguravanja obrtnih sredstava za financiranje proizvodnje, smanjenje PDV-a, i brojne druge mjere. Nedjelovanje će nas koštati daleko više od istaknutih mjera podrške vinarima - zaključio je.

Ante Pranić se u X izbornoj jedinici s posljednjeg mjesta na listi natječe za preferencijalni ulazak u Hrvatski sabor. Saborska zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić jučer je podržala Pranića, dok mu je danas podršku dao i bivši ministar gospodarstva, trenutni saborski zastupnik, Tomislav Panenić.

Vaša reakcija na temu