PRANJE NOVCA NA KORČULI I bez snimki razgovora potvrđena optužnica protiv Cvika i brata

PRANJE NOVCA NA KORČULI I bez snimki razgovora potvrđena optužnica protiv Cvika i brata

Optužno vijeće splitskog Županijskog suda pustilo je na suđenje optužnicu protiv braće Cvitanović

Unatoč tome što su zbog nedovoljno obrazloženih sudskih naloga odlukom Vrhovnog suda iz spisa izbačene snimke tajno snimanih razgovora, optužno vijeće splitskog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu za pranje novca protiv Jakše Cvitanovića Cvika i brata Mirjana

Optužno vijeće drži da prigovori obrane nisu takve prirode da pružaju dostatnu sumnju za potvrđivanje optužnice. Konstatirano je kako nema proturječja između prikupljenih dokaza da bi na raspravi bilo nemoguće izricanje osuđujuće presude. 

Cvitanovići su nepravomoćno osuđeni za pranje novca 2010. godine, no taj dio presude je ukinut i vraćen na ponovno suđenje. U međuvremenu je došlo do promjene Kaznenog zakona pa je bilo nužno ustanoviti kontinuitet kaznenog djela. 

Jadran Franceschi, branitelj Jakše Cvitanovića, smatra da ne postoji pravni kontinuitet. Drži da optužnica nije osnovana na zakonu jer djelo koje je predmet optužbe nije kazneno djelo. Istaknuo je da postoje okolnosti koje isključuju okrivljenikovu krivnju, kao i to da nema dovoljno dokaza da je Cvik osnovano sumnjiv za djelo koje je predmet optužbe. 

Vinko Ljubičić, odvjetnik Mirjana Cvitanovića, tvrdi kako imovina koja se spominje u optužnici nikako ne može biti pokazatelj da se radi o kaznenom djelu pranja novca te da je vrijednost imovine ispod 10 tisuća eura. 

Zamjenica ravnatelja USKOK-a drži da su okrivljenici raznim kupoprodajama prikrivali da je novac dobiven od prodaje heroina. 

Jakša Cvitanović uhićen je sredinom 2006. zbog sumnje da je na Korčuli ustrojio zločinačku organizaciju koja je višegodišnjim dilanjem zaradila 7 milijuna kuna. Tijekom privođenja u policijsku postaju u Korčuli Cvitanović je uspio pobjeći policajcima iz pratnje. Uhićen je u Splitu početkom 2007. godine. U svibnju 2010. osuđen je na 8 godina i tri mjeseca zatvora zbog dilanja i pranja novca. Mirjan je dobio četiri godine zatvora, a osuđeni su i ostali članovi zločinačke organizacije. Vrhovni sud ukinuo je 2012. presudu za pranje novca. Zaključeno je kako nije dokazano da je Cvik prikrivao stvarni izvor novca. Ukinuta je i presuda za sedam optuženih za dilanje s obrazloženjem da se treba bolje utvrditi činjenično stanje.   

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(52632, "");
Pregledaj komentare