Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom zabrinuta situacijom u splitskom Domu za stare i nemoćne

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom zabrinuta situacijom u splitskom Domu za stare i nemoćne

Preporučuje se provođenje dodatnih mjera u cilju zaštite najosjetljivijih skupina građana, posebice provedbe učestalijih testiranja korisnika i djelatnika ustanova

Od početka epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) u Republici Hrvatskoj Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom sukladno zakonskim ovlastima kontinuirano upućuje preporuke nadležnim tijelima (ministarstva, stožeri, Vlada RH i dr.) i zainteresiranoj javnosti (udruge, mediji) vezano za mjere i aktivnosti koje je nužno donositi i provoditi s ciljem zaštite osobe s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju kao posebno ranjivih skupina.

U posebno ranjivu skupinu spadaju i osobe s invaliditetom starije životne dobi smještene u ustanovama koje zbog dobi i zdravstvenih teškoća imaju veći rizik od razvoja težih oblika COVID-19. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je stoga posebno zabrinuta zbog slučaja izbijanja zaraze korona virusom u Domu za starije i nemoćne u Splitu, Vukovarska 79.

Odluka Vlade RH o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 na području čitave Republike Hrvatske donesena je 13. ožujka 2020. godine. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je 27. ožujka 2020. donio Upute za sprečavanje u suzbijanje epidemije COVID-19 u domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi. Predmetne Upute jasno propisuju protokol postupanja za osiguranje prevencije od zaraze kao i postupak sa korisnicima sa sumnjom na infekciju COVID-19. 

'S obzirom na događanje u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu kroz medijske natpise i priopćenja nadležnih tijela vidljivo je da se poduzimaju radnje kako bi se preispitala odgovornost za nemili događaj. 

Međutim, u cilju sprečavanja pojave slične situacije u drugim ustanovama socijalne skrbi, kao i ustanovama zdravstvene skrbi, npr. specijalnih bolnica za rehabilitaciju, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom preporučuje provođenje dodatnih mjera u cilju zaštite najosjetljivijih skupina građana, posebice provedbe učestalijih testiranja korisnika i djelatnika, koji su Protokolom testiranja na COVID-19/SARS-CoV-2 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo već definirani kao prioritetna skupina za testiranje', poručuje pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak.

Svim dosada objavljenim preporukama pravobraniteljice, kao i ostalim korisnim informacijama vezano za poteškoće s kojima se susreću osobe s invaliditetom kao posebno ranjiva skupina tijekom aktualne epidemiološke situacije i širenja novog koronavirusa, može se pristupiti putem poveznice https://posi.hr/koronavirus/ 

'Pozivamo sve osobe s invaliditetom i organizacije civilnog društva da se upoznaju sa sadržajem navedenih preporuka (i onih koje će se uputiti u predstojećem razdoblju), jer osim što u njima mogu pronaći odgovore na neka od pitanja koja ih muče, na ovaj način mogu provjeriti kome su sve upućene i u kojoj mjeri se u svakodnevnom životu primjenjuju predložene mjere i aktivnosti.

Također, ukazujemo da se putem poveznice https://posi.hr/obavijest-o-privremenoj-organizaciji-rada-ureda-pravobraniteljice-za-osobe-s-invaliditetom/ može pristupiti obavijesti o privremenoj organizaciji rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom', ističe pravobraniteljica Slonjšak.                                                                                        

Vaša reakcija na temu