Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
I ove godine predavanje i promatranje Perzeida u Gornjem Sitnom

I ove godine predavanje i promatranje Perzeida u Gornjem Sitnom

Zvjezdarnica će za sve zainteresirane građane biti otvorena od 19.30 sati

Već duže vremena udruga Zvjezdano selo Mosor sredinom kolovoza organizira javno promatranje meteorskog roja Perzeida s terase zvjezdarnice na brdu Makirini, u Gornjem Sitnom. Tako će biti i ove godine: javno promatranje će biti upriličeno 12. kolovoza, u četvrtak, uvečer. Prema prognozama, najviše Perzeida se očekuje u čevrtak u večernjim satima, te u petak izjutra. Zvjezdarnica će za sve zainteresirane građane biti otvorena od 19.30 h sati u četvrtak.

Program će i ovaj put biti upotpunjen znanstveno-popularnim predavanjem. Predavanje pod naslovom 'Astropričaonica' će započeti u 20 sati, a održat će ga mladi znanstvenici Stella Vješnica i Duje Giljanović, bivši polaznici Male škole astronomije Zvjezdanog sela Mosor i dugogodišnji članovi naše udruge. Ako vremenski uvjeti budu povoljni, nakon predavanja će se na terasi zvjezdarnice pristupiti promatranju meteorskog roja Perzeida. Promatranje će voditi astronom-animator ZSM-a Zoran Knez i Ante Radonić, naš dobro poznati popularizator astronomije i astronautike, stručni suradnik radijske emisije Andromeda. Mjesec će te večeri još biti u fazi srpa i zaći će već oko 22 sata. On stoga neće predstavljati osobitu smetnju. Može se očekivati da će u svakih sat vremena biti vidljivo po nekoliko desetaka tih nebeskih krijesnica.

Promatranje će potrajati do ponoći. Ulaz je besplatan i svi ljubitelji meteora i zvjezdanog neba su dobrodošli.

Važna napomena: Zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom bolesti COVID-19, a u skladu s Odlukom o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Splitsko-dalmatinske županije, koju je dana 23. srpnja donio Stožer civilne zaštite RH, predavanju će u velikoj dvorani zvjezdarnice moći prisustvovati najviše pedeset građana. Tijekom predavanja, posjetitelji će morati nositi zaštitne maske. Mole se svi one koji će možda zbog toga ostati bez svog mjesta u dvorani da pokažu razumijevanje.

Slično tome, nakon predavanja će promatranju s terase zvjezdarnice posjetitelji moći pristupati samo u skupinama od najviše pedeset osoba. (Kako zbog tih mjera neće dolaziti do istovremenog okupljanja velikog broja posjetitelja, bit će moguće provesti i promatranje planeta Jupitera i Saturna teleskopom) Promatranje s terase zvjezdarnice zbog spomenute Odluke mora biti okončano do ponoći, 12. kolovoza.

Vaša reakcija na temu