Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HDZ.hr Predsjednik Uprave HEP-a optužen za bespravnu gradnju na Hvaru, DORH traži godinu dana zatvora!

Predsjednik Uprave HEP-a optužen za bespravnu gradnju na Hvaru, DORH traži godinu dana zatvora!

Nove neugodnosti za Franu Barbarića

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv prvog čovjeka HEP-a Frane Barbarića, i to za bespravnu gradnju na Hvaru. Kako doznajemo, zatražena je zatvorska kazna, i to u trajanju od godinu dana. Ovakva sankcija predložena je imajući u vidu istaknuti društveni položaj Barbarića koji je predsjednik Uprave HEP-a, veličinu bespravno sagrađenog objekta, kao i uporno ignoriranje rješenja nadležnih državnih tijela.

Građevinska inspekcija već je ispisala nekoliko rješenja i kazni i naložila Barbariću da ukloni bespravno sagrađeni objekt. Ovom odlukom Državnog odvjetništva predsjednik Uprave HEP-a zagazio je u sferu kaznene odgovornosti. Hoće li premijer Andrej Plenković poduzeti kakve korake zbog toga? 

Danas je inače Barbariću na Upravnom sudu u Splitu odbijena tužba protiv rješenja Građevinske inspekcije o uklanjanju objekta. Može se žaliti, a o žalbi će odlučivati Visoki upravni sud.

Državno odvjetništvo tereti Barbarića da je od ožujka 2022. do svibnja 2023. godine na otoku Hvaru u Zastražišću u uvali Sinjava kao investitor izvodio građevinske radove protivno odredbi članka 106. Zakona o gradnji, izvan građevinskog područja koje se sukladno Prostornom planu uređenja Općine Jelsa nalazi u zaštićenom obalnom području mora, koje je na temelju članka 45. stavka 1. i 3. Zakona o prostornom uređenju područje od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Tereti ga se da je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu. 

DORH navodi da je tako Barbarić izgradio stambenu zgradu s prizemljem i prvim katom, građevinu s prizemljem sa dvostrešnim krovom, preljevni bazen sa strojarnicom te cisternom za vodu, kameno betonski zid u nastavku kojeg je izgradio i stepenište, kameno betonski potporni zid oko strojarnice na zapadu te uzduž strojarnice, bazena i cisterne sve do kraja čestice na čijem kraju je izgradio i stepenište s podestom.

Vaša reakcija na temu