Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Dobili smo pljesak stadiona, to ne može nitko platiti'
Vatreni momci - powered by JANAF Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Dobili smo pljesak stadiona, to ne može nitko platiti'

Pričali smo sa zapovjednikom JVP-a Grada Ploča Zoranom Šetkom

Javna vatrogasna postrojba Grada Ploče nastala je iz MUP-ove vatrogasne postrojbe 2002. godine. Time je određeno kako mora imati 16 profesionalnih vatrogasaca, te zapovjednika i zamjenika. Tijekom sezone imaju šest do sedam sezonaca, koji nisu profesionalci, a samim time strogo je definirano i koje poslove mogu obavljati.

Trenutačno je brojka zadovoljena, osim mjesta zamjenika zapovjednika za kojeg je već bio raspisan natječaj, ali zbog nedostatka kvalificiranog kadra se očekuje još jedno raspisivanje do kraja godine, priča zapovjednik Zoran Šetka, koji je imenovan 2022. godine.

- Ne možeš pronaći čovjeka. Zakon je takav... Uvjet je da imaš višu školu, položen stručni ispit za vođenje intervencija i pet godina radnog iskustva na poslovima gdje se traži stručni ispit, e to je najveći problem. Trenutačno imam dva mlada vatrogasca koji uskoro završavaju višu školu i imaju položen stručni ispit, ali nemaju onaj treći uvjet - pet godina radnog iskustva na poslovima u vatrogasnoj postrojbi gdje se traži stručni ispit. S druge strane, imam više starijih i iskusnih vatrogasaca koji imaju dva uvjeta, ali nemaju treći - višu školu.

Kroz godine im brojka intervencija varira od 130 do 150. Među najstresnijim, kaže zapovjednik, svakako se ubrajaju one prometnih nesreća, ali i one kada stanove guta vatra gdje bi moglo biti i ugroženih ljudskih života.

- Najgori i najzahtjevniji po vatrogasce su požari u zatvorenom prostoru zbog slabe vidljivosti i često otrovnog dima, mogućnosti eksplozije te često ugroženih ljudskih života. Šumski požari su druga stvar, puno se priča po televizijama, a to je li izgorjelo sto hektara ili sto pet manje je bitno. Vidjeli ste onaj požar u Orašcu, poginuo je vatrogasac, to je strašno. Tu se čuvaju ljudi, kuće, oprema, ali kada imate dojavu o stanu koji gori, vi morate ući unutra i ništa ne znate. Prometne nesreće su grozne, kada morate djecu izvlačiti ili one koji zapomažu, a toga ima svake godine četiri, pet puta - prepričava situacije zapovjednik Šetka i dodaje kako je kobnih situacija moglo biti i puno više, no na sreću nije.

Ispričao nam je i jednu situaciju koja ga je dirnula...

- Nedavno kada je Jadran igrao u Pločama s Hajdukom malo prije početka utakmice smo izašli i rasporedili se. Kada je nas šest izašlo, znate koji je to pljesak bio na stadionu! Nama! To ne može nitko platiti. Ništa nam nije bilo jasno. Ljudi cijene to što smo spremni riskirati svoj život - ponosno će Šetka.

Šalom i međusobnim razgovorom bore se sa stresnim situacijama.

- Bila je nedavno jedna intervencija prometne nesreće na magistrali. Naši su izašli i jedna žena se dobro ozlijedila. Kada je to sve prošlo i ona izašla iz bolnice, jedan od vatrogasaca je rekao: 'Kako je zgodna!'. To je taj neki ispušni ventil... Pa tko u tim trenucima gleda je li žena zgodna ili nije - priča kroz smijeh zapovjednik JVP-a Ploče.

Na niz poziva građana često su se i smijali, jer su, kako kaže, išli spašavati mačke pse, pa čak i zmiju.

- Spašavali smo psa iz provalije, spuštajući se ljestvama. Mali ćuko je upao u provalijicu ispod kuće i nije mogao izaći, laje... I što će, ljudima je najlakše bilo zvati vatrogasce. To je sada postao hir, jer kroz medije se provlači kako vatrogasci spašavaju mačke. Imali smo primjer da dva puta u 15 dana čovjek zove da se mačka popela na krov stare kuće i da ne želi sići, da mijauče i smeta susjedima. Na ljeto smo imali slučaj i s kravosasom, službeno najvećom zmijom u Europi. Ušla je zmija ženi u dvorište i u jedan kut pored pitara se skrila jer nije vjerojatno znala gdje izaći. Žena je zvala vatrogasce, no mi nismo obučeni za takve zadatke, a nemamo ni opremu. I hajde, došli su moji vatrogasci i što ćeš sa zmijom, ubiti je ne smiješ jer je strogo zaštićena, no vatrogasac se dobro sjetio. Uzeo je vile i zmija se omotala oko njih i samo je bacio preko zida, odakle je i došla - ispričao je Šetka.

Trenutačno je sedam sezonaca iz JVP-a Ploče na obuci u Splitu, a Šetkina je poruka: 

- Ili si rođen za vatrogasca ili nisi.

Kao najveći problem vatrogastva izdvojio je nedostatak visokoobrazovnog stručnog kadra, no istaknuo je i kako su se stvari počele mijenjati, pogotovo nakon donošenja novog zakona 2020. godine.

Vaša reakcija na temu