Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA: DVD Lumbarda ima najmlađeg predsjednika u županiji
Vatreni momci - powered by JANAF Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA: DVD Lumbarda ima najmlađeg predsjednika u županiji

Tek mu je 25 godina, a već sada planira projekte za poboljšanje ovog društva s Korčule

Dobrovoljno vatrogasno društvo Lumbarda s Korčule osnovano je 26. kolovoza 1994., do 2008. godine funkciju zapovjednika obnašao je Andrija Lozica, a od tada Goran Lipanović. Predsjednik je, pak, Petar Milina, a kao 25-godišnjak je najmlađi čelnik nekog DVD-a u Dubrovačko-neretvankoj županiji.

Prije razgovora s njim, dodat ćemo još malo podataka: DVD broji 30 članova od kojih je 10 operativnih, a tijekom sezone zaposleno je sedmero vatrogasaca. 

- Od malih nogu vukla me uniforma i čim sam dobio snagu odmah sam došao u vatrogastvo. Bio bih tu u domu, vozio vodu i obavljalo slične poslove. Legenda DVD-a Žitomir Lozica, koji je generacija moje mame, gledao me kao svoga sina. Obučavao me i uvukao u vatrogastvo. Na njega gledam kao na drugog oca - započeo je svoju priču Milina, koji je na funkciju predsjednika stupio u lipnju 2023.

Na pitanje kako privući druge mlade da se priključe vatrogastvu, spremno je odgovorio:

- Svi mladi morali bi biti spremni ostaviti sve iza sebe kako bi pomogli drugima. Bitna je ta nota humanosti i ljubavi prema vatrogastvu. Čovjek se jednostavno treba roditi s tim.

Petar Milina otkrio je i kako je sa svojim kolegama vatrogascima već krenuo u određene pothvate kako bi njihov DVD bio što opremljeniji i bolji.

- Prijavili smo se na natječaj koji nam je prošao u 2023. godini i dobili smo sredstva za pet novih kaciga i drugu opremu. Radimo na novom natječaju iz europskih fondova kako bismo započeli izgradnju novog vatrogasnog doma ili nabavu novog vozila. Radimo na pribavljanju opreme, ali ne zanemarujemo ni ljudstvo, odnosno angažiranje mladih koji su nam najbitniji - zaključio je predsjednik Milina.

Svakodnevno obavljaju brojne intervencije, kako tehničke, tako i požare na otvorenom području, a naš sugovornik prisjetio se upravo jednog nemilog.

- Najteža intervencija mi je bila 2018. godine na Pelješcu, točnije u Orebiću kada je bila ogromna bura. Požar je prešao ogromno područje i u jednom trenutku bila je ugrožena benzinska crpka pa smo trebali bježati. Bio sam tamo do posljednjeg dana. 

DVD Lumbarda njeguje prijateljstvo sa svim drugim društvima na otoku, no posebno su povezani s DVD-om Korčula.

- Mi smo malo misto i malo društvo. Surađujemo s DVD-om Korčula pošto smo samo sedam kilometara udaljeni. Ne možemo mi bez njih, a ni oni bez nas - ponosno će Milina.

Vaša reakcija na temu