Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Mi smo nosili curicu iz Francuske koja je poginula u željezničkoj nesreći u Rudinama, u tim trenucima moraš biti robot...'
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Mi smo nosili curicu iz Francuske koja je poginula u željezničkoj nesreći u Rudinama, u tim trenucima moraš biti robot...'

Specifični smo po tome što imamo vatrogasnu jedinicu na moru, kažu iz DVD-a Kaštel Gomilica

Predstavljanje dalmatinskih vatrogasnih društava nastavljamo s DVD-om Kaštel Gomilica. Razgovarali smo sa zapovjednikom Matkom BralićemDVD je osnovan 1978. godine. Sada ima oko 100 članova. 

- Specifični smo po tome što imamo vatrogasnu jedinicu na moru. Svi smo mi li-la među vatrogasnim društvima, a naš DVD je specifičan po položaju jer smo na moru, to nam je i prednost i mana. U sklopu našeg društva djeluje vatrogasna firma u kojoj imamo flotu brodova kojoj je primarna djelatnost ekološka zaštita na moru i gašenje požara i svega što se tamo dogodi. Na moru je teže raditi, pogotovo uslijed nekog nevremena, onečišćenja... - rekao nam je Bralić. 

Na intervencije izađu otprilike oko 180 do 200 puta godišnje. 

- Prometne nesreće su nam najstresnije, najviše ostavljaju psihološkog traga. Bilo mi je teško i jedno samoubojstvo kada se čovjek bacio pod vlak. Kupio sam ga s mrtvozornicima... Prebrodimo mi to sve. Imamo jednu šalu - kada gori vatra, svi bježe od vatre, jedino ludi vatrogasci trče na vatru. Ali to je u biti istina - ispričao nam je Bralić.

Ovaj posao, kaže, treba voljeti jer ne razmišljaju što će se njima dogoditi nego im samo skoči adrenalin i usmjere svoju pažnju da pomognu drugima. 

- Kada smo izvlačili mrtve iz vlaka u Rudinama, tu nema momenta za razmišljanje o ičemu. Mi smo nosili curicu iz Francuske koja je poginula. Tu si kao robot, moraš odraditi posao. Najbolja antistres terapija nam je šala i gradelavanje. S time se liječimo - smatra Bralić.

S godinama i iskustvom nauče odmah donijeti bitne odluke na licu mjesta. Zna se tko što radi, sve to ide kao po špagu. Svatko zna svoj posao. 

- Da bi netko bio dobar vatrogasac mora biti čovjek velika srca i voljeti svoj posao. Kada su ugroženi ljudski životi, daje se zadnji atom snage - ispričao nam je Bralić. 

Kao i svi drugi, i oni imaju smiješne 'intervencije'. 

- Imali smo mi komičnih dojava, recimo da je zmija u vrtu. Mi smo tu za sve. Jednom je žena zvala da joj je pas utekao. A vani lije k'o iz kabla. Mi smo pokisli skroz, tražili tog psa dva dana... Jednom je netko zvao našeg kolegu da mu gori kuća u Kambelovcu, iako on nema kuću u Kambelovcu - sjetio se Bralić. 

U DVD-u su samo muškarci...

- Žene nas zezaju da doma ne peremo robu, ali ovdje je peremo. Najčešće se posvađamo oko toga tko će oprati suđe poslije marende! To nitko ne želi - kazao nam je Bralić.

U vatrogastvu je, smatra, problem što je sve manje dobrovoljaca. Ljudi rade i druge poslove i zbog toga im je teško biti dobrovoljni vatrogasac. Oprema im je skupa, to je ogroman novac. 

- Najponosniji smo na ljude. Naši momci su prva liga - zaključio je Bralić. 

Vaša reakcija na temu