Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Neki rade cijelu noć, pa dođu u DVD odraditi dnevnu smjenu'
Vatreni momci - powered by JANAF Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Neki rade cijelu noć, pa dođu u DVD odraditi dnevnu smjenu'

DVD Hvar su donirali brojni poduzetnici

DVD Hvar djeluje 70 godina, ima 180 članova, od kojih je 80 operativaca spremnih za izlazak na požarište. Trenutačno broje šest zaposlenih vatrogasaca, a sezonaca bude do deset. 

Ono što ovo društvo čini uspješnim veliki je broj dobrovoljnih vatrogasaca. DVD je zimi centar života u gradu Hvaru. 

- U doba socijalizma, vatrogasac bi na intervenciju došao s posla, a danas privatnik neće pustiti vatrogasca da ide gasiti požar jer ima posla u kuhinji ili na nekom drugom radnom mjestu. Opet, imamo ljude koji cijeli dan, primjerice, voze glisere i navečer dođu na smjenu. Neki drugi rade cijelu noć, pa dođu u DVD odraditi dan. Takve ljude treba cijeniti, velika je stvar da ih još ima takvih - zaključio je zapovjednik Nikola Škare, zvani Mutni, a s njim se složio i predsjednik DVD-a Mate Jeličić.

- Interesantno je da mladi danas, baš kao i oni prije, obavljaju sve. Nije im teško odraditi požar nakon smjene u restoranu, skiperavanja... Bila je jedna situacija prije dosta godina, veliki požar je prijetio gradu. Pošto smo u kafiću bili svi vatrogasci, jednostavno smo taj dan na vrata napisali 'danas požar'. Svi smo bili tamo. I u današnjoj mladosti ima žara za pomaganjem - ispričao je Jeličić.

Riječi hvale za privatnike u Hvaru zapovjednik je imao po pitanju donacija. Kaže da su svi donirali novčana sredstva za kupnju opreme.

- Skupili smo više od milijun kuna preko donacija, što je odmah išlo u opremu. Tko god i što god nam dao, odmah se kupovala oprema i mi bismo poslali papire što je kupljeno - rekao je Škare.

Funkciju zapovjednika DVD-a Hvar ranije je obnašao Mate Jeličić, a danas je predsjednik ovog vatrogasnog društva, kojem se priključio davne 1978. godine. 

Zapovjednik Škare je istaknuo kako bi uskoro trebali dobiti pojačanje s dva zaposlena vatrogasca, a ljeto im je, kaže, proteklo relativno mirno, s jednim većim požarom. Na godišnjoj bazi odrade do 150 intervencija.

- Da se ne ureknemo, šumski požar smo imali nedavno i to je bilo sve od šumskih požara. Bilo je nešto malo požara i kada udari grom, no to mi odmah saniramo, pa nitko ni ne zna - rekao je Škare i dodao kako je nešto manji broj požara rezultat prevencije i edukacije stanovništva.

Škari je najteže iskustvo u vatrogasnoj karijeri bilo kada je izgubio kolegu. 

- Marinko Jurić mi je umro na rukama. Nažalost, poginuo je dan prije kornatske tragedije, pa njega malo tko spominje. Došlo mu je loše kada smo branili jedan vrh od požara 29. kolovoza 2007. Bio je to veliki požar, nagutao se dima, dali smo mu umjetno disanje, ali ništa... Izdahnuo mi je na rukama. To je ono najgore. I u prometu ima svega, ali ovo kada doživite... - s tugom je ispričao Škare.

Škare i Jeličić izdvojili su i neke intervencije koje nisu tužne, dapače...

- Spašavamo mačke, zmije... Sada su posebno popularne intervencije za otvaranje brava. Gosti izgube ključ od apartmana, pa im pomažemo. To, ustvari, nije naš posao, ali opet sve to radimo jer nema nitko drugi, a moramo pomagati. Jedna žena, sjećam se, za skinuti mačku sa stabla je zvala i Zagreb, ma nema koga nije nazvala. Mačka kada se popne, ona se može spustiti, ali nije htjela, jer je bježala od gazdarice. Bilo je zanimljivo i kada je pao snijeg na Hvaru, pa smo spašavali ljude i auta jer su zapinjale gume - ispričao je zapovjednik.

- Bio je požar na području Dubovice. Mi smo bježali od vatre prema moru, a kako se spremala ljetna nevera sklonili smo se u jednu kućicu jer je počela kiša. Tu smo ležerno jeli, računajući da je kiša ugasila vatru. Kada je stala kiša, izašli smo i imali što vidjeti. U brdu sve gori, kao da nije palo niti kapi kiše. Opet smo morali ići gore - sjetio se predsjednik.

Pitali smo ih koja je najvažnija karakteristika koju treba imati dobar vatrogasac.

- Ludost! - kratko nam je rekao Škare, pa dodao još 'hrabrost' i 'plemenitost'

Smatra da je važno vatrogastvom se baviti od djetinjstva jer se tako rodi ljubav prema tom poslu.

- Nije isto biti zapovjednik u vojsci i u vatrogastvu. U vojsci kažeš 'napravi to, to i to', a vojnik to mora obaviti. U vatrogastvu je nužno biti čovjek i prilagođavati se svima – mišljenja je Škare, koji je dio Društva od svoje 14. godine, ušao je u 28. godinu članstva.

Zapovjednik Škare smatra da su plaće problem vatrogastva. Ulaže se u opremu, ali, smatra, više bi se trebalo ulagati u ljude. Predsjednik Jeličić, pak, istaknuo je kako se zadnjih godina puno uložilo u vatrogastvo, a složio se sa zapovjednikom kako bi trebalo kroz različite benefite pomoći dobrovoljnim vatrogascima.

Vaša reakcija na temu