Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Ovo je ljubav koja traje, kao kad je riječ o Hajduku'
Vatreni momci - powered by JANAF Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Ovo je ljubav koja traje, kao kad je riječ o Hajduku'

Zapovjednik Ivica Begić predstavio je JVP Vodice

Vatrogastvo je ljubav koja traje, kao što volimo i Hajduk. Ta ljubav od nekih 12, 13 godina ostane i tko to zavoli jedan put...  - započeo tako priču o putu svakog vatrogasca Ivica Begić, zapovjednik JVP Vodice.

Ova vatrogasna jedinica osnovana je 2011. godine, a s radom su započeli operativno 11. lipnja 2012. Radi se o relativno mladoj postrojbi. U počecima su imali 16 profesionalnih vatrogasaca, a sada ih je 19, dok dvije djevojke rade u administraciji i računovodstvu. Godišnje broje oko 220 intervencija, a najveću pažnju posvećuju usavršavanju i osposobljavanju novih vatrogasaca.

- Kada je intervencija većeg obima, uvijek nedostaje ljudi. Zna se dogoditi da u godini dana imamo i 400 intervencija. Ova godina je malo mirnija, s obzirom na to da su izostali šumski požari - rekao je Begić.

Dodao je kako sustavno rade na prevenciji, a da je pravovremena dojava najbitnija.

- Svaka intervencija u kojoj ima poginulih je teška i strašna, bilo da se radi o prometnoj nezgodi ili požaru. To je ono što ostavlja trag, a kao postrojba smo sudjelovali u većim intervencijama. Od uklanjanja posljedica poplava nedavno, potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, da ne pričamo o šumskim požarima, primjerice prošlogodišnji je na našem području obuhvatio 3300 hektara površine - naveo je Begić.

Sjetio se i jedne intervencije koja je završila smijehom. Često se, naime, djeca zaključaju u kući, pa roditelji zovu vatrogasce.

- Prije negdje godinu dana se djevojčica od dvije-tri godine zaključala, poslali smo tri vatrogasca na intervenciju, a kada su riješili problem, kada ih je vidjela, ona je rekla: 'Puno tata'.

Usavršavanje i osposobljavanje, kaže, pomaže im kako bi ostali sabrani u najstresnijim trenucima, čime se stječe rutina i samopouzdanje, a samim time se smanjuje mogućnost ozljeda.

- Karakteristike dobrog zapovjednika su odlučnost, iskustvo i brzo donošenje odluka. Što se tiče vatrogasaca, kao i u svakom poslu, ima boljih i lošijih, no sve se kompenzira timskim radom. Vatrogasac kao pojedinac ne može ništa napraviti. Kada vidiš da si napravio dobru stvar, onda te to motivira. To te puni i ideš dalje - rekao je Begić, dodavši da je njihova postrojba prava obitelj.

Istaknuo je i kako bi se više pažnje trebalo usmjeriti ka dobrovoljnim vatrogascima.

- Turizam je dobar jer nam poboljšava životni standard, no s druge nam uzima vatrogastvu kadar, koji ide raditi za bolje uvjete. Država bi tu više pažnje trebala posvetiti i osigurati sezoncima veće plaće. Profesionalni vatrogasci su novim zakonom dobili bolji radno-pravni status. Međutim, oko dobrovoljnih vatrogasaca trebalo bi se poraditi. Između ostalog, kroz benefite u društvu, ono što jedinice lokalne samouprave mogu same napraviti kako bi taj vatrogasac vidio da je cijenjen - zaključio je zapovjednik.

Vaša reakcija na temu