Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'U pet minuta može nas se skupiti 12, to je naša najveća odlika'
Vatreni momci - powered by JANAF Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'U pet minuta može nas se skupiti 12, to je naša najveća odlika'

Jedan od osnivača DVD-a Korčula bio je djed aktualnog zapovjednika

Nisam zadovoljan što imamo samo tri stalno zaposlena vatrogasca jer se radi o poslu od 0 do 24, a ne samo od 8 do 14 sati kao što nam je radno vrijeme zimi. Cijeli dan trebamo biti na telefonu i spremni u bilo kojem trenutku intervenirati. Često se intervencije događaju u noćnim satima, pa nam je problem u mjesecima kada nemamo 24-satno dežurstvo - rekao nam je zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Korčula Frančesko Verazza, koji je s druge strane zadovoljan članstvom. Naime, ovaj DVD, osnovan davne 1950. godine, broji 70-ak članova, od kojih je 40 operativaca.

Vatrogasno društvo na godišnjoj razini u prosjeku intevenira 450 puta.

- Kako smo na otoku, često dolazi helikopter po pacijente i moramo biti na osiguranju - navodi Verazza, dodavši da su im najteže intervencije u kojima ima ljudskih žrtava.

Iako se svake godine, priča zapovjednik, moderniziraju u skladu s mogućnostima i napredcima u vatrogastvu, ono najvažnije je - zajedništvo.

- Za funkcioniranje društva je najbitnija ekipa. Uzalud je oprema i sve, ako nema tima koji se dobro poznaje. Samo tako DVD može opstati, da diše - zaključio je Verazza.

Kaže i kako komentar o dobrom zapovjedniku treba dati njegov tim, a on je nabrojio karakteristike jednog dobrog vatrogasca.

- Prije svega bitno je da je čovjek, da ima srce i želju da napravi nešto, uči i poštuje hijerarhiju. Sve ostalo nije problem jer slušanjem i učenjem može postati najbolji vatrogasac na svijetu - kaže Verazza.

Verazzi je ljubav prema vatrogastvu usadio djed, a kaže da mu to danas predstvalja smisao života.

- Moj djed Ante Cvitković je bio vatrogasac, jedan od osnivača DVD-a. Mala smo sredina, naši očevi i djedovi nas zaljubljuju u poslove koje su radili, prenosi se s koljena na koljeno.

Legenda DVD-a Korčula, prema njegovom mišljenju, je Žitomir Lozica.

- On me je uveo u vatrogastvo. Učio sam kroz njegove priče i na kraju krajeva, došao sam na njegovu poziciju. Obučavao je i druge DVD-ove. Legenda je što se tiče njegova znanja i obučavanja.

Objasnio je i koliko su njegovi vatrogasci, unatoč vlastitim životima i različitim poslovima, spremni na svaki poziv.

- U pet minuta mogu skupiti 12 ljudi u domu u bilo kojem trenutku. Mislim da je to najveća odlika ovoga društva. Pomažemo koliko god možemo, radimo sve. Vatru gasi, brata spasi - poznatom krilaticom zaključio je razgovor zapovjednik DVD-a Korčula.

Vaša reakcija na temu