Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Vadili smo kunića iz cijevi i zmiju iz frižidera'
Vatreni momci Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA 'Vadili smo kunića iz cijevi i zmiju iz frižidera'

Zapovjednik DVD-a Solin Jozo Džaja se sjetio i traumatičnih trenutaka

Predstavljanje dalmatinskih vatrogasnih društava nastavljamo s DVD-om Solin. Razgovarali smo sa zapovjednikom Jozom Džajom. DVD Solin nastao je 1985. godine.

- Surađujemo s INA-om, Cemexom i Hrvatskim šumama. Imamo 13 zaposlenih, ali 12 radi za INA-u i nas. Grad nam daje sredstva za jednoga. Društvo ima 120 članova, 50 ih je od toga operativaca. Školovali smo 30-ak ljudi. Jedan dio je u JVP-u, u INA-i ih je 20-ak i ovdje ih je 6. Dosta ulažemo u mlade i u opremu. Okupili smo i 50 djece kojima je ovdje zabavno. 

Godišnje imaju od 180 do 200 intervencija. Smiješnih, teških, lakših...

- Jednom je kunić ušao u neku cijev, nije mogao izaći. Od gore smo ulili vodu i onda je izašao. Curica je bila presretna što smo spasili njenog ljubimca. Jednom smo išli na treći kat vaditi zmiju iz frižidera jednoj ženi. Ne zna ni ona kako je završila zmija u njenom frižideru, vjerojatno je bila u salati iz vrta. Zovu nas i za ose i stršljenove. Veliki su problem i poplave. Skidamo i mačke sa stabla. Galeb zapne za antenu pa se i tim bavimo. Skidamo i prstene s ruke, to se obavlja jednom malom brusilicom. Jedna žena živjela je u stanu sa sto mačaka i hrpom smeća...  Za sve nas ljudi zovu. Došle su nam jednom divlje svinje ovdje i sve razrovale. To je bilo zanimljivo - ispričao nam je Džaja.

Najteže intervencije su im kada ljudima gori kuća i prometne nesreće. 

- Nije lako vidjeti mrtvog čovjeka s 18-19 godina. Zvala nas je jednom curica da joj se tata zaključao u WC i da ne izlazi. Došli smo i našli ga mrtvoga, imao je srčani. Teško nam je to sve gledati. Fizički nam je požar u Kučinama bio jako težak, 2017. u Mravincima je i groblje gorjelo. Vatrogascima bi dobro došla psihološka pomoć, sigurno, neki razgovor - kazao je Džaja.

Kaže da su im puno gori požari u objektima jer na otvorenom ipak imaju neku slobodu. 

- Treba ostati sabran kada se donosi važna odluka. Već u vozilu radimo raspored tko će što raditi. Najvažnije je donijeti odluku, a ne 'ovako ćemo, onako ćemo' - rekao je zapovjednik.

- Za biti dobar vatrogasac, treba biti dobar čovjek. Treba biti zaljubljenik u posao i, naravno, treba imati želju za pomaganjem. Bitno je druženje, ekipa te uvuče - zaključio je Džaja.

Vaša reakcija na temu