Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA Školarci čine mladim 72-godišnji DVD!
Vatreni momci - powered by JANAF Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA Školarci čine mladim 72-godišnji DVD!

Najmlađi vatrogasac ima svega 12 godina

DVD Drniš djeluje od 1951. godine, a mladost koju smo zatekli u prostorijama ovog dobrovoljnog vatrogasnog društva je garancija da će se tradicija nastaviti. Upravo su ambiciozni, veseli i skromni tinejdžeri ono što DVD Drniš čini drugačijim od drugih. Naime, ovaj DVD je, kažu, jedini u Šibensko-kninskoj županiji koji se može pohvaliti dobro pomlađenom ženskom i muškom ekipom. 

Mladež broji 15 članova, pet djevojaka i deset dječaka u DVD-u su cijele godine, najmlađi ima tek 12 godina, a najstariji u 'podmlatku' 16. 

Kako su po njime prepoznatljivi, dali smo im riječ prije nego vodstvu DVD-a...

Ekipi u crvenome nedavno se priključila 13-godišnja Petra Čupić, koja pohađa osnovnu školu u Drnišu.

- Tu sam već tri mjeseca. U obitelji imam rođake i kuma koji su vatrogasci, pa mi se svidjelo. Najviše su me privukla vatrogasna natjecanja, a sada se pripremamo za Pag.  Tu su mi i svi prijatelji iz škole, tako da mi je lijepo i zbog toga. Ono što mi je najteže je spajanje cijevi, dok je najjednostavnije učenje čvorova. Ne znam hoću li se ovim baviti i profesionalno, ali za sada mogu reći da mi se jako sviđa - rekla je Petra Čupić.

Sličnu priču ima i njezina rodica Marija Copić. Kaže kako je i njoj vatrogastvo zagolicalo maštu zbog primjera u obitelji, konkretno brata Marija koji djeluje u interventnoj vatrogasnoj postrojbi u Šibeniku.

- Brat mi se od malena bavi vatrogastvom i također je bio ovdje u mladeži. Oduvijek me privlačio taj posao kojim se on bavi. Zapravo, on me je ovdje i 'dovukao'. Naravno, ne na silu, ha, ha. Voljela bih pomagati ljudima - rekla je 15-ogodišnjakinja.

Na pitanje što im kažu obitelji, Marija i Petra su skromno  odgovorile da su svi zadovoljni i kako ne skrivaju ponos jer nastavljaju tradiciju vatrogastva.

Jedan od srednjoškolaca koji je svoje ljeto odlučio po prvi put provesti u društvu prijatelja u DVD-u Drniš je Ivan Mujan. Iskreno nam je otkrio kako će uvijek biti spreman pomoći DVD-ovcima, no profesionalno vatrogastvo ga ipak baš ne zanima.

- Privuklo me društvo, gotovo sve sam i ranije poznavao. U mojoj obitelji nema vatrogasaca, ja sam prvi koji se priključio. Mislim biti mesar, kažu da je tražen posao, ali uvijek ću 'dat ruke' i pomoći u DVD-u – rekao nam je Mujan.

Najstariji, ali i s najdužim stažem u 'mladeži' DVD-a Drniš je 16-godišnji Josip Čurepić, budući električar koji se vidi kao profesionalni vatrogasac.

- Ovim se bavim od četvrtog razreda osnovne škole, dogodila se ljubav. Otac mi je bio vatrogasac i kada mi je rekao da se mogu priključiti, rado sam pristao, zavolio sam to i sada mi nije teško raditi bilo što. Obećao sam šefu da ću odraditi najmanje jednu sezonu, a za više ćemo vidjeti - rekao je Čurepić.

Ako ne uspije u struji, zna gdje mu je mjesto...

- Kao vatrogasac radiš nešto dobro i naučiš puno - zaključio je.

Ponos na mladu ekipu koja je dio DVD-a Drniš nisu skrivali ni zapovjednik Mario Vukušić, predsjednik Joško Knez i profesionalni vatrogasac Ivan Zvonimir Šuljak. Složili su se kako su najvažnije osobine za postati vatrogasac požrtvovnost, hrabrost, nesebičnost, ustrajnost i predanost, što krasi gotovo svu njihovu djecu.

- Ovaj DVD je specifičan prije svega po iznimnoj požrtvovnosti naših članova. Učestalo se događa da naši članovi žrtvuju svoje redovne poslove kako bi sudjelovali u gašenju požara. Posebno ističemo njihovu želju za izlascima na intervencije ne čekajući druge, što djeluje poticajno na ostale članove kako bi se i oni više angažirali i iskazali kao vatrogasci – rekao nam je Joško Knez, predsjednik DVD-a Drniš 

Društvo danas broji 107 članova od kojih je 40 operativnih, a 15 spomenutih su članovi vatrogasne mladeži. Preostali su podijeljeni na izvršne, pričuvne i počasne. Trenutačno je na sezonskom radu u Drnišu 11 vatrogasaca od kojih je dvoje zaposleno tijekom cijele godine.

- DVD Drniš godišnje u prosjeku broji 70 intervencija. Prije i ne toliko puno godina, ta brojka je bila i preko 200, i to godinama uzastopno, a sada je u blagom padu. Najveći broj intervencija je u ljetnim mjesecima, uglavnom se radi o požarima otvorenog prostora. Ima i onih na objektima, a tu su i razne tehničke intervencije – naveo je Mario Vukušić, zapovjednik DVD-a Drniš.

Dodao je i da vrše i prijevoz pitke vode u sela u kojima ne postoji vodovodna mreža, a tijekom godine prevezu u prosjeku 200 tura.

- Ljudi zovu za sve i svašta, najblaže rečeno. Ne bih želio navoditi primjere da se netko ne uvrijedi. Najzahtjevniji zadaci su nam požari u kojima dolazimo na požarište na kojem ne znamo što nas čeka. Uglavnom su to požari na objektima zastarjelog načina gradnje. Tada moramo na licu mjesta donijeti odluku na koji način gasiti vatru, što sa sobom nosi veliki rizik i odgovornost. Nekim od najtežih odrađenih intervencija smatram požar na Promini kod Drniša 2017., poplave u Gunji, veliki višednevni požar na području Kule Norinske 2018., sudjelovanje na sanaciji posljedica katastrofalnog potresa na Banovini, prošlogodišnji požar u Zatonu te sudar vlaka i autobusa u Siveriću 2013. - rekao je profesionalni vatrogasac Ivan Zvonimir Šuljak.

O problemima, kaže vodstvo DVD-a Drniš, govorilo se bezbroj puta. Najvećim smatraju smanjen interes za vatrogastvo, a svojim radom i velikim brojem mladih trude se to promijeniti jer smatraju da je važno nove generacije upoznati s plemenitošću ovog poziva. Kažu i kako su bili primorani odjaviti dva stara vozila jer se teško dolazi do dijelova, a odražavanje je preskupo. Dodali su i kako su smješteni u podrumu  stare stambene zgrade, pa sve veći problem postaje i održavanje tog prostora. Ipak, nadaju se da će u rješavanju svih problema, kao i do sada, stajati Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije i Grad Drniš.

Vaša reakcija na temu