Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA Zapovjednik Kopanica: Bez ljudstva vam je 'džaba' sva oprema
Vatreni momci - powered by JANAF Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA Zapovjednik Kopanica: Bez ljudstva vam je 'džaba' sva oprema

DVD Ston broji 50 članova od kojih je 20 operativaca

Dobrovoljno vatrogasno društvo Ston osnovano je 1952. godine. Tada su u društvu djelovali isključivo volonteri, a prvi vatrogasac zaposlen je 1998. godine. Riječ je o Petru Krestiću, koji je prošle godine otišao u mirovinu, a za sadašnjeg zapovjednika, Nikšu Kopanicu, upravo on predstavlja legendu ovog DVD-a.

Trenutno su u DVD-u Ston zaposlena tri vatrogasca, kaže Kopanica i dodaje kako je ta brojka nekada bila veća. Na poziv za intervenciju javlja mu se 20 operativaca, dok društvo ukupno broji 50-ak članova.

- Uvijek može bolje. Nikada ne smijete biti zadovoljni, a bolje je da nas ima dva viška, nego manjka. Što se tiče mladih, volio bih da ih je malo više. Trenutno imamo dva mlada momka, a jedan ide u vatrogasnu školu. Svake godine, nažalost, sve je manje zainteresiranih. Ne znam koji su uzroci, ali mladi će danas radije otići u ugostiteljstvo i biti konobari. Od napojnica će zaraditi više nego ovdje, iako mi to ne radimo zbog novca, već zbog ljubavi - kaže zapovjednik DVD-a Ston.


Zavisno od sezone broj intervencija DVD-a Ston varira. Najviše je šumskih požara, slijede poplave, a nerijetko se pokvari i pokoji automobil. Česte su i intervencije zbog prometnih nesreća.

- Najstresnije su uvijek one u kojima je ugrožen ili izgubljen život, bio čovjek mlad ili star. Bila je jedna kada je udario gumenjak, poginulo je pet ljudi. Dvoje se smatralo nestalima, a dvoje je na sreću preživjelo. To je možda bila najstresnija situacija - rekao nam je Kopanica.

Vatrogastvo im predstavlja životni poziv i nešto što rade iz čiste ljubavi.

- Motivira nas pomoći drugome. Isto kao i liječnici koji pomažu pacijentu da preživi. Tako i mi želimo da pacijent dođe do bolnice, ako treba - objasnio je Kopanica.

A ne kontaktiraju ih samo kada je pitanje života i smrti. Ljudi ih, kaže, zovu za koješta. Od ozbiljnih intervencija, pa do toga da ne mogu upaliti auto. 

Dobar zapovjednik, prema njegovom mišljenju, treba biti snalažljiv na terenu i izgraditi s ljudima adekvatan odnos.

- Nismo svi za sve. Netko će trčati, neko plivati. Netko će bolje voziti kamion. Zapovjednik treba znati kome će što povjeriti - objasnio je i dodao:

- U današnje vrijeme bez ljudstva, 'džaba' vam je sva oprema, od kamiona pa do opreme za sto vatrogasaca. Ako nema ljudi, nema ni opstanka. Volio bih da se mladi uključe, da postoji inicijativa, pa čak i u osnovnim školama. Volio bih da dođu i vide, ne moraju ostati u društvu - zaključio je zapovjednik DVD-a Ston.

Ono što ovaj DVD čini specifičnim, priča zapovjednik Kopanica, je velika površina koju njegovi vatrogasci pokrivaju.

Dodajmo da je predsjednik DVD-a Ston Krešimir Franković, koji se trudi osigurati im sve potrebne materijalne uvjete za rad.

Vaša reakcija na temu