Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: DVD otoka Molata PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA Zapovjednik Maras: 'Gnjurac je maltretirao kupače pa sam ga premjestio u drugu uvalu, ali tu nije bio kraj problemima...'
Vatreni momci - powered by JANAF Piše: Dalmatinski portal

PREDSTAVLJAMO VATROGASNA DRUŠTVA Zapovjednik Maras: 'Gnjurac je maltretirao kupače pa sam ga premjestio u drugu uvalu, ali tu nije bio kraj problemima...'

DVD otoka Molata uključen je u brojne projekte, pa i u čišćenje podmorja

Dobrovoljno vatrogasno društvo otoka Molata osnovano je 2002. godine, a broji 30-ak članova među kojima desetak operativnih, od kojih su samo dvojica zaposlena tijekom sezone. Zapovjednik Vojimir Maras kaže kako je za veće intervencija ova brojka vatrogasaca nedostatna, no zato imaju izvrsnu suradnju sa zadarskim vatrogascima.

- Jako sam zadovoljan suradnjom s Vatrogasnom zajednicom Zadar jer bez njih ne bi bilo ni nas. Oni su nas poticali i maksimalno nas podržavaju - istaknuo je zapovjednik Maras.

Pomlađivanje društva, kaže nam sugovornik, nije jednostavan zadatak.

- Mladi reagiraju. Kada se nešto događa, uskočit će, no njima je 'tlaka' ići tri tjedna u Zadar na osposobljavanja ili biti stalno prisutni. Bilo je raznih situacija, primjerice kada je bila jaka kiša i spašavali su brodice samoinicijativno, ali nešto što im izgleda kao obveza, to je već problem - rekao je Maras.

DVD otoka Molata broji četiri do pet intervencija godišnje i to požara otvorenih prostora.

- Često budu i tehničke intervencije poput uklanjanja stabala. Ako nekoga treba prevesti do doktora ili štogod drugo, kombi posluži. Tko pita i dobije pomoć - kaže Maras, koji je diplomirani inženjer sigurnosti.

Jedna od intervencija koja je bila iznimno opasna za otok, ali i za same vatrogasce ostala je u sjećanju zapovjedniku Marasu.

- Dana 24. srpnja 2019. oko 11 sati sam dobio poziv, bilo je ljeto i kupao sam se. Sjeo sam u svoj auto, jer je za nesreću, baš tada, kombi bio pokvaren. Otišao sam do brda i popeo se 800-tinjak metara uzbrdo i vidio požar. Dosta je zahvatilo i nas troje, četvero nismo imali niti šansu pristupiti tamo. Kanaderi su morali u akciju. Otišao sam se opremiti i okupilo nas se nekoliko koji su uspjeli doći. Tražili smo u mjestu tko je u mogućnosti da nas prebaci gumenjakom jer nismo mogli doći kopnom. Uskočio je jedan Slovenac koji godinama dolazi i jedan momak, ukrcali su nas u gumenjak i tražili smo mjesto gdje ćemo se iskrcati. Nismo pronašli, pa smo uskakali u more s cijelom opremom i naprtnjačama kako bi došli gasiti vatru na rubovima požarišta - priča zapovjednik zanimljiv tijek intervencije.

Isti problem dočekao je i zadarske vatrogasce koji su stigli gumenjakom kako bi im pomogli.

Iako se vatrogasce DVD-a otoka Molata zove uglavnom za ozbiljne intervencije, posebice zbog edukacije i prevencije na kojoj sustavno rade, dogodi se i pokoja smiješna, a posljednja u nizu koja je svakako na prvom mjestu je ona kada su kupači zvali zbog gnjurca koji ih je napadao.

- Kljucao je kupače, nije se bojao ljudi. Gnjurac je maltretirao ljude, a jesu li oni njega, to ne znam. Išao sam po njega. Bile su tamo majka i kćer koje su znale gdje se nalazi. Nije bježao, uzeo sam štap s mrežom čime sam ga poklopio. Već su mi žene tamo govorile da pazim na njega i da ga ne ozlijedim. Pustio sam ga u drugu uvalu u svom mjestu. Navečer me zvala gospođa koja je predsjednica Udruge za zaštitu divljih životinja i 'ribala' me pola sata što sam napravio s gnjurcem. Ujutro su moji mještani bili puni pitanja i jedno je bilo: 'Šta oćeš da sad nas kljuca?'. Ponovno sam ga uhvatio i premjestio u nenaseljenu divlju uvalu i tako je gnjurac otišao - kroz smijeh je ispričao Maras, koji obnaša funkciju zapovjednika već osam godina.

Prema njegovom mišljenju legenda ovog DVD-a je pokojni Janko Kačanić.

- On je bio jedan od osnivača. Pod njegovim vodstvom DVD je napravio brojne protupožarne puteve. Bio je vlasnik restorana i ugostio bi ekipe. Legenda je i u mjestu, kao čovjek koji je znao doskočiti svakoj situaciji na specifičan način - rekao je Maras.

Istaknuo je i kako je DVD-u trenutno najpotrebnija mladost bez koje nema napretka.

- Ovaj DVD specifičan je po tome što se radi o velikoj površini i nepristupačnom području. Tu su i nepovoljni vremenski uvjeti, što je iznimno problematično, no za sada imamo sreće - zaključio je.

Inače, DVD otoka Molata uključen je i u brojne druge projekte, pa je tako prošle godine uz Poljoprivrednu zadrugu i Ronilački klub iz Bibinja sudjelovao i u čišćenju podmorja.

- Voljeli bismo raditi i na europskim projektima kada bismo pronašli partnere. A zašto vatrogastvo? Ma, ljubav prema otoku je ono što nas sve drži - poručio je zapovjednik za kraj.

Vaša reakcija na temu