Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Predstavljen zbornik s 250 učeničkih radova 'I u mom gradu Vukovar svijetli'

Predstavljen zbornik s 250 učeničkih radova 'I u mom gradu Vukovar svijetli'

U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju

U sklopu društveno-kulturne manifestacije Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju koju Hrvatska udruga Benedikt iz Splita organizira od 2013. godine, u četvrtak, 16. studenog, u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu predstavljen je zbornik 'I u mom gradu Vukovar svijetli'. Na gotovo 200 stranica formata A4 obuhvaća oko 250 učeničkih literarnih i likovnih radova iz oko 25 osnovnih i srednjih škola s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije.

Zbornik je rezultat petogodišnje aktivnosti učeničke glazbeno-scenske priredbe 'Hrvatska je riječ koju naučih od majke' koja se izvodi u sklopu manifestacije Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju.

U prvom dijelu večeri nastupili su učenici iz ukupno devet škola sa svojim literarnim radovima: OŠ 1. listopada 1942. Čišla, OŠ Bijaći, Kaštel Novi, OŠ Fra Pavla Vučkovića, Sinj, OŠ Mejaši, Split, OŠ Knez Trpimir Kaštel Gomilica, OŠ Jesenice, Srednja Ekonomska škola, Imotski, Ekonomska i upravna škola Split, Obrtno tehnička škola Split te IV. gimnazija Marko Marulić, Split. Slijedio je drugi dio večeri, predstavljanje zbornika 'I u mom gradu

Vukovar svijetli'. Sadržaj publikacije podijeljen je u 4 cjeline: Čuvar domovine, Putevima zahvalnosti, Vukovar svijetli zauvijek i domovina u srcu. Posebna gošća večeri, profesorica i viša savjetnica Sanja Miloloža, poznata je hrvatskoj kulturnoj i književnoj javnosti. Stigla je iz Zagreba kako bi sudjelovala u večerašnjoj promociji. Dobitnica je brojnih nagrada, a više je puta nagrađivana od Ministarstva znanosti i obrazovanja za najuspješnijeg odgojno-obrazovanoga djelatnika. Piše pjesme, priče i stihove za uglazbljivanje i još puno toga lijepoga i korisnog. Ova kroatistica, zaljubljena u kulturu, bila je i ostala vrlo aktivna i svestrana perom i djelom u odgoju i obrazovanju mladih.

Uz puno riječi pohvale i podrške objasnila je značenje i vrijednost zbornika: '… Zašto je ovaj zbornik toliko vrijedan i važan? Zato što djeca promišljaju prošlost sa zahvalnošću, zato što djeca postaju svjesna najveće žrtve podnesene za njihovu slobodu, zato što djeca razumiju koliko su važne temeljne ljudske vrednote za sretno odrastanje…'

Glavna urednica Zbornika Margita Vučetić zahvalila je zaslužnim suradnicima koji su darovali vrijeme i uložili trud u stvaranje našega prvijenca, a mladim perima podršku i zahvalnost na izraženom optimizmu nade i vjere u još bolju i sretniju budućnost domovine Hrvatske. Profesorica i izvrsna savjetnica Divna Šušić, članica uredništva, predstavila je svoje zanimljivo razmišljanje o susretu djetinjega svijeta s činjenicama ratnih stradanja. Istančani osjećaj za pravdu koji je u temelju osobnosti svakoga djeteta odrazio se na intenzitetu osjećaja: 'Djeca razumiju dubinu boli, ali vedrinom svoga djetinjega srca brzo odagnaju tamne misli otvarajući mjesto nadi i dobroti.'.

Smatra da je najveća vrijednost Zbornika sadržana u mnoštvu poruka koje možemo iščitati iz učeničkih radova. Mlada profesorica Katarina, članica uredništva, vedra i vesela, uvijek spremna za nove izazove u svojoj vrlo simpatičnoj priči vodi nas od prve brazde zaorane 2018. na njivi aktivnosti naše udruge. 

'Moju ljubav za Hrvatsku želim prenositi na svoje učenike. Osluškivati prošlost, živjeti sadašnjost, radovati se budućnosti. Uspijem li svojim učenicima ukazati na važnost Vukovara, uspjela sam im ukazati na važnost jezika i sve ono što čini nacionalni identitet. Jedna od najstrašnijih priča dobila je budućnost i potvrdu da Vukovar nikad zaboravljen biti neće jer u ovom zborniku u mojem srcu i mome gradu Vukovar svijetli zauvijek, a znam da svijetli u srcima mojih učenika', zaključila je profesorica.

Profesor Nikola Milanović, član uredništva, postavio je izložbu likovnih radova svojih učenika IV. gimnazije Marka Marulića, plakate na pozornici i njihova likovna umijeća u zborniku. Bio je to veliki likovni izazov za učenike, ali oni nadareni su prihvatili izazov.

Ohrabrenje i poticaj bili su im literarni uradci njihovih kolega. Dramatični ratni prizori, ranjeni vodotoranj, uplakana lica, izgubljeni pogledi, šokantni prizori do temelja uništenih ulica, naselja slavonske ravnice.

Večer je završila kako je i započela pjesmom 'Moja domovina' učeničkoga zbora Osnovne škole kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice pod vodstvom maestra Darija Cuculića s nadom kako će ova publikacija potaknuti mlade na istraživanje, prepoznavanje, njegovanje i čuvanje od zaborava istinskih nacionalnih identitetskih vrijednosti utemeljenih na povijesnoj baštini te iskustvima proizašlim iz rata za slobodu domovine.

Vaša reakcija na temu