Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Predstavljeno novo programsko razdoblje Europe Directa Split

Predstavljeno novo programsko razdoblje Europe Directa Split

Idemo u pravcu digitalizacije, zelene ekonomije i zaštite okoliša - rekao je Jozo Sarač

Projekt Europe Direct Split odobren je za financiranje, a novo programsko razdoblje od 2021. od 2025. predstavljeno je u četvrtak u Nadbiskupskom sjemeništu. Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, naime, potpisalo je petogodišnji sporazum s Javnom ustanovom RERA SD, koja kao nositelj projekta djeluje kao član mreže Europe Directa u Hrvatskoj.

Na jednom mjestu građani i poduzetnici se mogu informirati ne samo za provedbu projekata i programa Europske unije nego i za bilo koju drugu informaciju  vezanu za zakonodavni okvir, pravne stečevine,mirovinska, zdravstvena ili radnička prava bilo koje članice EU-a.

- U idućem programskom razdoblju prioriteti su digitalna ekonomija, zelena ekonomija, plavi rast, smanjivanje CO2, covid mjere, gospodarstvo usmjereno prema građanima, odnosno socijalno odgovorno poslovanje - rekao je Jozo Sarač, v.d. ravnatelja RERA-e.

Sarač je rekao se na području Splitsko-dalmatinske županije u proteklih pet godina, odnosno u prošloj financijskoj perspektivi, ugovorilo 7 milijardi i 10 milijuna kuna europskih sredstava.

- U idućoj financijskoj perspektivi Hrvatskoj je na raspolaganju 25 milijardi eura. To je ogroman novac i moramo biti spremni. Mi smo produžena ruka Ministarstva regionalnog razvoja i u tom kontekstu drugačije sagledavamo projekte na otocima. Imamo potpomognuta i brdsko-planinska područja koja će imati svoju posebnu alokaciju. Primjerice, za područje Imotske krajine smo već detektirali potrebe, odabrali određenu razinu projekata, a iznosi su ogromni - rekao je Sarač, te dodao da će pojedinačni projekti biti od razine 15 tisuća eura za obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva pa do 100 milijuna kuna kad su u pitanju općine i gradovi. 

Pitali smo ga što možemo konkretno očekivati...

- Sve što smo poslali je prihvatljivo Europskoj komisiji osim javne rasvjete. Idemo u pravcu digitalizacije, zelene ekonomije i zaštite okoliša, a moram naglasiti da će se svaki infrastrukturni projekt analizirati i s aspekta utjecaja na okoliš. Veliki je iznos sredstava i očekujemo da će biti za sve koji na vrijeme počnu pripremati dokumentaciju - naglasio je Sarač. 



Europe Direct Split član je sveeuropske mreže centara koji približavaju Europu ljudima na terenu i potiču ih da se uključe u rasprave o budućnosti Europske unije. Takvih je centara u Europi 420, a u Hrvatskoj 10.

Dijana Kuzman Štaudinger, koordinatorica Europe Direct mreže u Hrvatskoj, naglasila je da se pogotovo mladi trebaju uključiti u javne rasprave o tome u kakvoj Europi žele živjeti.

- Cilj je približiti Europsku uniju građanima na način da se sve politike i odluke koje  se donose u Bruxellesu približe građanima. Potrebno je na lokalnoj razini objasniti što neka odluka znači za lokalnu zajednicu i kako se ljudi mogu uključiti u kreiranje budućnosti Europe - rekla je Kuzman Štaudinger.

Ovom prilikom se u Nadbiskupskom sjemeništu postavila i izložba 19 radova, a nagrađene su učenice čija djela najbolje autorski predstavljaju Dalmaciju Europi. Prvo mjesto dijele dva rada: Ena Kljaković Šantić i Paula Kogovšek su autorice, a drugo je pripalo Lei Đuzel

Vaša reakcija na temu