Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
A da uvezemo Kineze i izvezemo Škorića?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

A da uvezemo Kineze i izvezemo Škorića?

Šef Županijske uprave za ceste, koja dvjesto metara ceste u Solinu radi već pola godine, fasciniran je mravima koji rade 24 sata dnevno

PONEDJELJAK Marjan

Kako su se svi uzvrtili, čini se da se zbilja nešto valja oko Marjana. 

Na odbijanje gradske vlasti da se zaštićena park šuma preda državi, kako nalaže zakon, i da se u njoj ukinu građevinske zone, kako nalaže zdrav razum, pa onda još i na potkornjak, na čudesna otkrića stvarnih vlasnika nekih parcela, na svađe i kaznene prijave - nadovezali su se i ljudi koji tvrde da predstavljaju vlasnike zemljišta, a usput, eto, i bespravne graditelje.

Oni se više ni ne skrivaju, nego otvoreno traže legalizaciju, micanje granica park šume i, da ne duljimo, poništenje većine zakona, propisa i prakse ustanovljene desetljećima i desetljećima ranije. 

Imaju oni i nekih svojih argumenata, a još bolje barataju emocijama, no ovo je zapravo suština akcije koja se prelijeva od medija, preko Gradskog vijeća, sve do programiranog cilja: izmjene urbanističkih planova. 

Žele nas izdresirati i otupiti, kako bi nam atak na Marjan bio nešto normalno. A nije.

UTORAK Pauk

Nije baš normalno ni da jedan političar - koliko god ozbiljan bio - javno priznaje da je manipulirao putem društvenih mreža, kreirao lažne profile i stvarao umjetnu potražnju za svojim političkim proizvodom. Koliko god on bezvezan bio.

A gradski vijećnik Martin Pauk je priznao, i to u jednoj bizarnoj raspravi sa svojim virtualnim alter egom. Koji je, zanimljivo, još i ženskog roda.

Sada Pauk sve nastoji okrenuti na šalu, a zapravo je vrlo ozbiljno. U normalnom gradu i normalnoj državi ovo bi bio kraj jedne karijere, ali ne, znamo da kod nas ne ide tako. 

Gledat ćemo Pauka, nažalost, zauvijek.

SRIJEDA Nadzor

Bura je tradicionalno razdrmala sve u Splitu, pa i stupove javna rasvjete koji (još uvijek) ilegalno nose reklame, no ništa se ne može mjeriti sa slučajem Zdravstvene škole koja se raspada otprilike jednom godišnje.

Sve to skupa izgleda potpuno mahnito, moguće i kriminalno, a malo je vjerojatno da ćemo uhvatiti za rep one koji su nam prodali lažnjak jer je firma Osijek Koteks završila u stečaju. No ipak, treba dalje tražiti: zgodno je ovog tjedna bilo čitati pravdanje Alberta Pavlovića, čija je firma bila zadužena za nadzor radova na ovoj zgradi, i njegova objašnjenja da 'sa svoje pozicije ne može reći što je uzrok problema s fasadom'. Mašala.

A tko bi drugi to trebao znati? Što uopće znači riječ 'nadzor'? Nosi li ta uloga išta osim zarade, recimo neki pišljivu odgovornost?

Dobre reference sasvim sigurno ne nosi, barem u ovom slučaju.

ČETVRTAK Zaninović

Cijela država zabavlja se s onom načelnicom Lovreća koja je promijenila prebivalište da bi dobila državne poticaje za stan u Zagrebu, a pred nosom nam se u Splitu događa ista stvar: predsjednik kotara Bačvice Tomislav Zaninović ne živi u tom kvartu, nego u POS stanu na Kili, pa se našao u cijeloj seriji prekršaja.

Em ima lažno prijavljeno prebivalište, em je probio pravila poticane stanogradnje koja govore da u jeftino kupljenom stanu mora i službeno živjeti, em ne bi smio biti predsjednik kotara…

'Ako nekome smeta što ja, eto, u 19 sati odem prespavati na Kilu, neka mi uskrati svoje povjerenje na sljedećim lokalnim izborima. Ja zasad ne želim odstupiti i predati Bačvice u ruke nekim negativcima', kazat će blaženo ležerni Zaninović.

Tko zna kakvi su ti negativci kad se ovakvi smatraju pozitivcima.

PETAK Smeće

Napokon, ali baš napokon raspisan je prvi natječaj za gradnju Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici i sada počinje mrtva trka - hoćemo li u tih najmanje trideset mjeseci napuniti Karepovac do čepa i hoćemo li, zaboga, o otpadu početi razmišljati nešto ozbiljnije.

Jer, ni Lećevica nije magični stroj koji će jednostavno progutati svo naše smeće, nego je i projektirana tako da ga primi najviše 50 posto. Ostatak bismo sami morali razvrstati.

Brojka od dva posto najbolje govori gdje se kao društvo nalazimo.

SUBOTA Škorić

Petar Škorić, u slobodno vrijeme i šef Županijske uprave za ceste, ničim izazvan na Facebooku je podijelio oduševljenje Kinezima koji na Pelješkom mostu 'rade 24 sata kao mravi', što je istup u rangu onoga kada je na Gradskom vijeću postavio pitanje 'što se radi na rješavanju prometnih gužvi u Splitu'.

Spektakularno.

Imamo samo jednu dvojbu oko trutavih splitskih cestara: trebamo li uvoziti Kineze, kad su tako vrijedni, ili eventualno izvesti Škorića, kad je ovako pronicljiv?

NEDJELJA Mertojak

Ipak imamo jednu lijepu priču ovog tjedna: ekipa u gradskom kotaru na Mertojaku sama se organizirala, angažirala stručnjaka i napravila 'mjere za poboljšanje vatrogasnog pristupa' - prevedeno, akcijski plan za sprječavanje katastrofe. 

Malo će teže ići s provedbom zbog tradicionalne splitske aljkavosti u miru, koju u tragedijama zamjenjuje čuđenje zgražanje i ljutnja, no dobro. 

Bitno je krenuti. 

Vaša reakcija na temu